Skip to main content

Hvad gør jeg, hvis jeg ikke kan betale gæld eller afdrag på mit lån?

Det kan give søvnløse nætter at have problemer med at betale sin gæld tilbage eller afdrage på lånet. Hvis du havner i en svær økonomisk situation, skal du skynde dig at kontakte din låneudbyder, som muligvis kan hjælpe.

»Reagér hurtigt. Kontakt din låneudbyder med det samme, hvis du kan se, at du har udfordringer med at betale din gæld eller afdrage på lånet.«

Sådan fortæller Jesper Schou-Nielsen, privatlånsansvarlig i Santander Consumer Bank.

Er du havnet i en situation, hvor du pludselig ikke længere kan betale den månedlige ydelse på dit privatlån, eller ved du, at du får svært ved at betale din gæld inden for den nærmeste fremtid, skal du ikke sidde på hænderne. Skynd dig at kontakte din låneudbyder.

»Låneudbyderen kan sagtens være lydhør over for, at du har forbigående udfordringer,« fortæller Jesper Schou-Nielsen.

Læs også: Hvordan får jeg det bedste lån?

Uforudsete udgifter kan skabe en ond spiral

Alle kan havne et sted, hvor økonomien er stram på grund af uforudsete udgifter eller fald i indtægter, og det kan gøre det uoverskueligt at skulle afdrage på lånet. Faktisk viser en undersøgelse fra Finanstilsynets portal Råd til Penge, som Kantar Gallup har foretaget i 2016, at 52 procent af de mennesker, som har haft problemer med at afdrage på deres lån inden for de seneste 12 måneder, angiver uforudsete udgifter som grunden til, at de ikke kunne afbetale.

Det er ikke en særlig rar situation at stå i, og måske har du mest af alt lyst til at glemme alt om de manglende afdrag og stoppe med at betale af på dit lån. Men det er en dårlig idé.

Det bedste, du kan gøre, hvis du oplever, at du ikke kan betale din gæld tilbage, er at tage hånd om problematikken med det samme.

For ellers kan konsekvensen blive, at du kan blive registreret som dårlig betaler i RKI eller Debitorregistret, ligesom du kan ende med at skylde endnu flere penge, fordi der løber rykkergebyrer og yderligere renter på lånet.

Hvad gør du hvis du ikke kan betale af på din gæld?

Hvis du ikke kan betale af på dit lån, skal du som nævnt kontakte din låneudbyder med det samme. Din låneudbyder og dig kan muligvis aftale at ændre en smule i tilbagebetalingen, så det bedre passer med din nuværende økonomiske situation.

»En låneudbyder vil gerne hjælpe dig, for det er bedre for dem, at kunden afdrager lidt mindre, end de plejer, end at de slet ikke får afdraget på lånet,« siger Jesper Schou-Nielsen.

Der vil være situationer, hvor kunden føler, at vedkommende ikke kan betale, men hvor låneudbyderen ikke kan imødekomme deres ønske om at pause eller ændre i tilbagebetalingen.

Jesper Schou-Nielsen understreger, at banken som udgangspunkt ikke bare kan give dig fripas til lavere afdrag, hvis du en måned eller to ikke lige føler for at afdrage, men er du åben over for banken omkring din situation, er det mere sandsynligt, at de kan imødekomme dig med en aftale.

»Hvis du får en rykker, skal du reagere med det samme. Dine muligheder for at snakke med banken og finde en løsning, bliver ikke bedre af, at du venter tre måneder,« siger han.

Stop med at låne flere penge

Selv om det kan være fristende at tage et nyt lån for at kunne dække afdragene på det lån, som du har problemer med at betale af på, skal du være meget varsom med at vælge den løsning.

Sådan lyder anbefalingen fra Råd til Penge, som er Finanstilsynets guide til privatøkonomi.

»Du bør aldrig låne flere penge for at betale din gæld tilbage,« skriver de.

Ligesom Jesper Schou-Nielsen fra Santander anbefaler Råd til Penge, at du skynder dig at kontakte din låneudbyder for at forsøge at få en aftale på plads. Sammen kan I muligvis udarbejde en plan for, hvordan du kan betale din gæld tilbage.

Sørg også for at lægge en plan for, hvordan du vil betale dine lån tilbage. Måske kan du samle nogle af lånene eller betale lånene af lidt ad gangen. Her er det vigtigt at se på, hvordan de forskellige gæld påvirker dine muligheder.

»Hvis du ikke har penge til at betale alle kreditorer, bør du overveje, hvordan du vil prioritere kreditorerne. Det kan være efter kriterier som f.eks. gældens størrelse, rentens størrelse, hvordan gælden påvirker dine muligheder, trussel om f.eks. inkasso, registrering i RKI og/eller en sag i fogedretten,« lyder anbefalingen fra Råd til Penge.

Måske vil du også gerne læse:

Environment: Stage 🢒Country: Denmark 🢒Frontend Build: 20241125.1 Backend Build: 2.0.366