Skip to main content

Opsparing og skat: Sådan hænger det sammen

Er du i tvivl om, hvordan en opsparing påvirker din skat, så læs med her, hvor vi gennemgår de forhold, du bør være opmærksom på.

Skat. Ikke som i “en skat”, eller som i “min søde skat”, men den skat, som vi alle betaler til statskassen. Måske er det ikke altid, at vi betaler den med lige stor glæde, men betales skal den, og det gælder også, når man har renteindtægter fra en opsparing.

Vil du give dit barn en god start på voksenlivet med en børneopsparing?
Læs hvordan du opretter en børneopsparing – og får mest ud af den.

Du betaler altså ikke skat af din opsparing, men af de renteindtægter, som din opsparing genererer, og det kan faktisk ses som noget positivt. Det mener Susanne Arvad, der er uvildig økonomisk rådgiver og direktør i Arvad Finanshus.

»Vi plejer at sige til vores kunder, at betaler du skat, er det, fordi du har tjent nogle penge, og det er jo i udgangspunktet positivt,« fortæller hun.

En økonomisk rådgiver kan hjælpe med at optimere din økonomi og de skattemæssige konsekvenser, men selve det, at du har tjent penge, betyder, at du skal betale skat.

Hvilken skat?

Det næste spørgsmål er så, hvilke skatteforhold vi her taler om, for når vi snakker om skat, taler vi i virkeligheden om tre forskellige poster på din skatteopgørelse.

  • Personlig indkomst, altså løn, honorarer og sociale ydelser.
  • Kapitalindkomst, som dækker over renteindtægter og -udgifter.
  • Ligningsmæssige fradrag, der udgøres af eksempelvis kørselsfradrag og lignende.

Når vi snakker om skat og opsparing, er det kapitalindkomsten, som vi primært beskæftiger os med. Som nævnt dækker kapitalindkomsten over såvel renteindtægter som renteudgifter, og det er netop forholdet mellem disse, der er det vigtigste at holde øje med, hvis du har en opsparing.

»Den skat, du skal betale af dine renteindtægter, bestemmes af balancen mellem dine samlede renteindtægter og renteudgifter,« forklarer Susanne Arvad.

Hvorfor bruger nogle SKAT som opsparing?
Læs om det kan betale sig at bruge SKAT som opsparing.

Renteindtægter kommer primært fra de penge, som du har stående i pengeinstitutterne, mens renteudgifter kommer af eventuel gæld, som du måtte have fra køb af eksempelvis bil eller bolig.

»Renteindtægterne fraregnes renteudgifterne, og afhængigt af, om du har flest renteudgifter eller indtægter, er balancen enten negativ eller positiv, og det har en skattemæssig virkning,« siger den økonomiske rådgiver.

Har du flest renteudgifter, og derfor en negativ balance på kapitalindkomsten, bliver du trukket 25,6 procent i skat af dine renteindtægter. Det er den laveste procentsats.

Har du derimod flest renteindtægter, og altså en positiv balance på kapitalindkomsten, ser det noget anderledes ud. I det tilfælde bliver dine renteindtægter som udgangspunkt beskattet ligesom din personlige indkomst med en marginalskat på 42,7 procent.

Hvor stor er forskellen?

Du betaler kort sagt mellem 25,6-42,7 procent af, hvad du tjener på din opsparing, i skat, alt afhængigt af om balancen på din kapitalindkomst er negativ eller positiv samt af dine personlige skatteforhold i øvrigt.

Renteudgifter betaler sig

Isoleret set får du altså et større afkast af din opsparing, hvis du har flere renteudgifter end renteindtægter, da dette betyder, at du skal betale en lavere skatteprocentsats af dine renteindtægter.

»De kunder, vi henviser til Santander, ligger typisk med negative renter og betaler derfor den laveste skattesats. Det betyder, at de får størst udbytte af de renter, Santander giver på deres opsparingskonti,« siger Susanne Arvad.

Guide: Hvornår skal du begynde på din opsparing?

Environment: Stage 🢒Country: Denmark 🢒Frontend Build: 20241125.1 Backend Build: 2.0.366