Skip to main content

Sådan sikrer du din mobiltelefon

Vi bruger mobiltelefonen til stort set alt. Derfor er det blevet stadigt vigtigere at sikre den. Få overblikket over hvordan i denne guide.

Når det gælder cybersikkerhed, er det ofte sådan, at jo nemmere det er for dig at få adgang til dine data, jo nemmere er det også for eventuelle tyve. Efterhånden som vores liv er rykket online, er det også rykket ind på mobiltelefonen.

Det betyder, at vi ikke længere skal lede papirbunker eller ringbind igennem for at finde de oplysninger, vi skal bruge. Det betyder imidlertid også, at hvis en tyv får fingrene i din mobiltelefon, kan dine data være i fare for at blive misbrugt, hvis tyven kan åbne telefonen.

Så hvordan sikrer du dig, at din mobiltelefon forbliver lukket land for eventuelle tyve?

Vi har samlet en række råd til dig i denne guide, men den korte version lyder:

  • Kopier dine data
  • Undgå farlige apps
  • Undgå offentlige netværk
  • Brug antivirus
  • Lås mobilen efter brug - hver gang
  • Brug “find din telefon”

Med disse råd er du godt på vej til at sikre dig mod misbrug, men du kan gå et skridt videre ved at holde dig orienteret om aktuelle fup-mails, forsøg på digital svindel, falske konkurrencer, trusler fra vira og meget andet ved at downloade en app.

Mit digitale selvforsvar” er udviklet af Forbrugerrådet Tænk og TrygFonden. Appen samler informationer om aktuelle trusler i et stort samarbejde mellem myndighederne, virksomheder, banker - eksempelvis Santander - og du kan også selv tippe andre om trusler, du har mødt. Du kan downloade appen til iOS her og til Android her.

Kopier dine data

Det er slemt nok, hvis din mobil bliver stjålet, men det værste er næsten alle de data, du kan miste i den forbindelse. Fotografier, videoer, kontakter, beskeder – alt hvad der er gemt på telefonen, kan du miste.

Derfor er det vigtigt, du sørger for at sikkerhedskopiere telefonen jævnligt. Dette kan du gøre ved at koble telefonen til en computer med et kabel, men du kan også benytte en cloud-service, altså en digital løsning som udnytter “skyen” til at gemme dine data.

Guide: Betal sikkert med mobilen online

Undgå farlige apps

Din telefon kan i princippet blive ramt af de samme “sygdomme” som din computer, for vores telefoner er i realiteten blot små computere.

Skadelige programmer som virus, trojanske heste, keyloggere, spyware og malware kan altså finde vej til din telefon, men som regel kræver disse programmer, at du selv downloader dem og installerer dem.

Det gør du selvfølgelig ikke bevidst, men skadelige programmer kan gemme sig i apps, du downloader. Svindlere laver apps, som til forveksling ligner kendte, populære apps, så hvis du ikke ser dig godt for, kan du komme til at hente en inficeret fil.

Brug altid de officielle app-butikker, når du henter apps. Se godt efter, før du downloader og vær kritisk over for udgiveren. Hvem har lavet appen, hvor længe har den været tilgængelig, hvad har de ellers lavet? Disse spørgsmål kan det være en god idé at stille dig selv, før du henter programmet.

Undgå offentlige netværk

Det er efterhånden almindeligt, at caféer, hoteller, restauranter og biblioteker tilbyder adgang til trådløst netværk. Du bør imidlertid være forsigtig med at benytte disse offentligt tilgængelige netværk.

Folk med urent mel i posen kan overvåge netværket og det, du laver online. Hvis du logger ind på din mail, kan de potentielt opsnappe dine loginoplysninger, og så kan det gå galt.

Derudover er det vigtigt, at du husker at få din telefon til at “glemme” netværket efter brug. Ellers vil den automatisk hoppe på, bare du går forbi stedet.

Brug antivirus

Det er et gammelt råd, som du måske mest kender fra computere, men det gør det ikke mindre vigtigt på mobilen. Installér en antivirus app, som kan sikre dig mod de kendte og mest udbredte skadelige apps.

Sikkerhedsapps kan scanne din mobil og finde eventuelle sikkerhedsmæssige problemer og scanner desuden apps, du downloader, for skadelige filer.

Lås mobilen efter brug - hver gang

Det kan godt være, at du synes, det er lidt irriterende, hvis du skal låse din mobil op hver gang, du tager den frem, men det er det sikreste. Nogle vælger, at der skal gå et par minutter før telefonen kræver en godkendelse for at åbne, men det giver tyve et vindue til at snuppe telefonen og få adgang til dine data.

Derfor er det bedre at sætte telefonen op til at låse, hver gang du slukker skærmen.

Om du bruger en kode, et mønster eller biometrisk data som fingeraftryk eller ansigtsscanner er op til dig, når blot telefonen låser, når du lægger den fra dig.

Brug “find din telefon”

Både Apple og Android har en “find telefonen”-funktion, og er den slået til, giver det dig et ekstra værktøj, hvis din mobiltelefon bliver stjålet.

Du kan nemlig både spore din telefon, sætte en alarm i gang og om nødvendigt slette al data på den. På den måde kan du hjælpe myndighederne i efterforskningen og undgå, at tyve misbruger dine data.

Husk også at kontakte dit mobilselskab, hvis uheldet er ude, så de kan spærre dit simkort og undgå, at tyven misbruger dit abonnement.

Kilder: Forbrugerrådet TAENK, DKCERT, YouSee

Måske vil du også gerne læse:

Environment: Stage 🢒Country: Denmark 🢒Frontend Build: 20241125.1 Backend Build: 2.0.366