Skip to main content

Tips til babybudget: Sådan sparer du

Der er rigeligt at bruge pengene på, når der er en baby på vej. Derfor får du her spareekspertens råd til, hvordan du får det hele for det halve.

Slå koldt vand i blodet.

Sådan lyder det overordnede råd fra Helle Skousborg, som er sygeplejerske og driver sitet babypaabudget.dk, hvor hun blogger om sparetips til vordende og nybagte forældre. Hun er selv mor til to, og har tidligere haft en genbrugsbutik for børnetøj på Nørrebro i København, som hed Petitesse. Både professionelt og privat kender hun den sårbare situation, mange står i som førstegangsforældre.

»Man vil gerne vise, at man har styr på alting som nybagt forælder, og det kan man så signalere ved at have udstyret i orden, men det er ikke nødvendigt,« mener Helle Skousborg.

I stedet for at lade sig lokke af forhandlernes mange flotte og, med deres egne ord, smarte produkter til babyer, opfordrer Helle Skousborg til, at du spørger i dit netværk. Sammen med en god portion sund fornuft, kan du nemt finde ud af, hvad du faktisk har brug for, og det alene vil spare en del af budgettet.

Eksempelvis behøver du ikke et babyhåndklæde med hætte. Det er måske nok hyggeligt, men ifølge spareeksperten vil din baby være lige så glad for et almindeligt, blødt badehåndklæde.

»Husk, at det er kærligheden frem for alt, der giver barnet en god og tryg start på livet, ikke udstyret,« siger Helle Skousborg.

Hvordan opretter du en børneopsparing? Og er det dét værd?
Få svaret i vores guide til børneopsparing.

Køb brugt

Tanken om, at al udstyr og tøj er lige så nyt og lækkert som din baby, kan selvfølgelig være tiltrækkende, men genbrug er det enkleste tip til at spare penge på budgettet. Alt fra tøj, overtøj og sengetøj til legetøj og bamser og udstyr som højstol, babyservice og autostol kan købes brugt, og køber du barnevognen brugt, sparer du nærmest dobbelt:

»Barnevognen er fantastisk at købe brugt. Den har en rigtig lang levetid, og typisk er den ikke brugt mere end et par år, og du kan ofte sælge den igen, når du er færdig med den,« forklarer Helle Skousborg.

Tommelfingerreglen er, at det, du køber brugt, skal kunne vaskes. Derfor fraråder sygeplejersken, at man køber madrasser brugt, fordi du ikke kan gøre dem ordentligt rene.

Kender du alle reglerne om børnepenge og barselspenge?
Få styr på reglerne i god tid i vores guide.

 

Der er et hav af steder både online og ude i den virkelige verden, hvor du kan købe brugt. Her kommer Helle Skousborgs anbefalinger til fornuftige steder at finde brugt udstyr:

  1. Genbrugsbutikker findes efterhånden i de fleste byer, og mange har en relation til humanitære organisationer, så du hjælper andre, samtidig med at du sparer penge. Et godt eksempel er Mødrehjælpen, der er en socialhumanitær organisation, som rådgiver og støtter gravide og børnefamilier i svære situationer. De har butikker i hele landet, hvor de sælger brugt tøj, udstyr og legetøj, folk har doneret.
  2. Loppemarkeder findes overalt, men de er ikke lige gode alle sammen, så kig dig omkring. Flere af dem har ofte tøj og udstyr af høj kvalitet - tit helt nyt - og du får det nærmest smidt i nakken.
  3. Børneloppen er et loppe-supermarked for børnefamilier, som er begyndt at dukke op flere steder. Med fast lokation, personale og almindelige, daglige åbningstider, er de nemme at bruge, og der er mange gode fund.
  4. På internettet finder du sider som Den Blå Avis og Gul og Gratis, men også Facebook bidrager til dine genbrugsmuligheder. Her finder du nemlig et utal af grupper og sider, hvor køber og sælger kan finde hinanden, tit ud fra en geografisk placering. Grupper som “Køb og salg Holstebro” og “Køb, salg og byt København”.
  5. Appen Reshopper er en markedsplads lidt som dba.dk, men nemmere og henvendt specifikt til børnefamilier.

Artiklen fortsætter under kortet over butikker:

Brug tiden

Du har typisk otte måneder, så der er ingen grund til at løbe ud og købe det hele med det samme. De ting, du vælger at købe fra nyt, behøver du ikke betale fuld pris for, hvis du væbner dig med tålmodighed. Brug tiden til at holde øje med tilbud og udsalg, og udnyt årstiderne: Køb flyverdragten om sommeren og badetøjet om vinteren.

»Jeg vil gerne slå et slag for, at det tøj du køber, er mærkevarer. For det første er det bedre kvalitet, og du kan sælge det igen, når du er færdig. Det kan du ikke med det billige tøj, som hurtigt bliver slidt og mister både farve og form. Så i sidste ende kan mærkevarer vise sig at være den billigste løsning,« siger Helle Skousborg.

Derudover lyder anbefalingen på at købe udstyr, som kan bruges på flere måder, som eksempelvis en kombivogn, der både er barnevogn og klapvogn i én. En kørepose, også kaldet voksipose, er både lift, dyne og legetæppe, så der kan du krydse tre punkter af på din liste.

Samme princip gælder for barnesengen, hvor en Leander- eller Sebra-seng kan vokse med barnet, og på den måde spare dig for flere indkøb undervejs, selvom de godt kan være pebrede at anskaffe. Det er derfor en god idé at starte tidligt med at holde øje med tilbuddene.

Gratis babypakker

Flere dagligvarebutikker og producenter af babyprodukter tilbyder gratis baby-startpakker, som indeholder alt fra bleer og sutter til tøj og meget mere. Og det er ikke fup og fidus, siger Helle Skousborg.

»Det er faktisk rigtig gode ting, for de firmaer vil gerne skabe ekstra fokus på deres brands. Hvis du får fat i dem alle sammen, får du meget af det, du har brug for i den første tid, gratis. Der er selvfølgelig reklamer med, men der er ikke noget, der er købsbetinget,« forklarer spareeksperten.

Kan det betale sig at bruge SKAT som opsparing?
Læs med og se, om der er økonomisk incitament for at bruge SKAT som en form for opsparing.

Gør-det-næsten-selv

Det er klart, at alt, du selv kan lave, sy eller strikke, vil spare dig mange penge, men det er jo ikke alle forundt at have den slags evner. Eller at have nogen i netværket, der k. Heldigvis findes der mange steder lokale strikkeklubber, og de tager gerne imod bestillinger. Nogle gange koster det kun garnet at få en næsten-hjemmestrikket hue, trøje eller sparkedragt.

Oplevelser og aktiviteter

Når først din baby er kommet til verden, er der meget andet at bruge penge på end tøj og udstyr. Aktiviteter som babysvømning og babyrytmik kan koste mange hundrede kroner, men nogle steder findes der billigere alternativer. Kirkerne tilbyder eksempelvis babysalmesang, som til forveksling minder om babyrytmik, ofte til under 100 kr. Bibliotekerne har også arrangementer, der kan noget af det samme, og de er typisk gratis.

»Nogle biblioteker tilbyder også kurser i babyførstehjælp, og om det lige er Falck eller Røde Kors for eksempel, det betyder ikke noget, det er stort set det samme, du lærer«, fortæller Helle Skousborg.

Der er desuden gratis - eller næsten gratis - adgang til teaterforestillinger og koncerter i det offentlige rum, det kræver blot lidt tid at finde tilbuddene. Mange kommuner forsøger at samle den slags informationer et sted på nettet, og ellers kan du prøve at kigge på Kultunaut.

Giv det videre

Husk, når du er færdig med babytiden, så sælg tøjet og udstyret igen, eller giv det videre til andre i dit netværk. Du kan også donere det til godgørende organisationer som Mødrehjælpen. Der er ingen grund til at smide det ud.

Environment: Stage 🢒Country: Denmark 🢒Frontend Build: 20241125.1 Backend Build: 2.0.367