Finansiering af bil: Her er forskellen på billån og leasing
Passer leasing til dit kørselsmønster, eller er billån i virkeligheden et bedre alternativ for dig? Læs dette, før du beslutter dig.
For nogle er bilen udelukkende et transportmiddel, som skal få dem gennem byens travle trafik og hjem til familien. For andre er drømmen om at køre gennem gader og stræder i en luksusbil eller en miljøvenlig bil en større drivkraft.
Vil du gerne køre længere på literen?
Læs vores guide: Sådan får du bilen til at køre længere på literen.
Uanset motivation for en ny bil, skal bilen finansieres på den eller anden måde, hvis du altså ikke har en klækkelig opsparing, som du kan aflevere til sælgeren i stedet.
I forhold til finansiering af bilen står valget mellem billån eller leasing. Leasing har vundet frem i popularitet de seneste år, men det er ikke nødvendigvis den smarteste finansieringmulighed for alle. Om du skal vælge leasing eller et billån som finansiering af din nye bil, bør i virkeligheden tage udgangspunkt i dig og din økonomiske situation.
Læs med her i artiklen, hvor vi ser nærmere på fordele og ulemper ved henholdsvis leasing og billån som finansiering af bilen, og så kan du efterfølgende beslutte, hvad der giver mest mening for din økonomi.
Sådan vælger du den rette finansiering af bilen
Leasing af bilen
Hvorvidt du skal eje eller lease din nye bil er i høj grad et spørgsmål om, hvor længe du vil have bilen stående i carporten, og hvor meget du regner med at bruge bilen i hverdagen.
Leasing er et godt alternativ til dig, der ønsker en ny og sikker bil, som du planlægger at køre mellem 15.000 og 25.000 kilometer om året. Synes du ligeledes, at det er rart at skifte bilen ud med jævne mellemrum, peger pilen også i retning af leasing frem for billån som finansiering af bilen.
Overvejer du leasing af bil?
Læs mere om fordele og ulemper ved leasing af bil.
Benytter du dig af leasing som finansiering af bilen, så vil du ofte have et meget præcist billede af dine månedlige udgifter til bilen, mens du som ejer af en bil, er mere i risikozonen for uforudsete udgifter. Har du et meget stramt månedligt budget, kan det derfor give en tryghed at vide præcis, hvad udgifterne til
bilen er hver måned.
Når du leaser, ejer du ikke bilen, men du har fuld brugsret. Du er samtidig ansvarlig for den, og sørger for vedligeholdelse i hele leasingperioden.
Det er derfor vigtigt, at du behandler bilen, som var den din egen og overholder din del af serviceaftalen. Afleverer du en bil med ridser, buler og kaffepletter på interiøret, er du ansvarlig for at rette op på dette. Og den udgift skal du selv betale, inden leasingselskabet vil tage bilen tilbage.
Vil du vide, hvad det koster at have en bil totalt set?
Vi guider til alle udgifterne som bilejer i denne artikel.
Når du indgår en leasingaftale, er der nogle krav, du skal opfylde. Kravene varierer hos de forskellige leasingselskaber, men alle kræver, at du kan dokumentere, at du er i stand til at betale den månedlige ydelse. Husk at nærlæse kravene for leasingaftalen nøje – for eksempel koster det typisk ekstra, hvis du vil have leasingbilen med til udlandet.
Bilen, du vil lease, skal også godkendes af leasingselskabet, men det er for det meste intet problem.
Billån
Hvis du føler dig begrænset af leasing, særligt i forhold til det begrænsede antal kilometer og international kørsel, så er et billån nok den bedste finansieringsmulighed for dig.
Med et billån køber og ejer du bilen, og du kan dermed køre så langt du vil og behøver ikke at bekymre dig om småridser og andre småskader, der er til at leve med. Du kan beholde bilen helt til den dag, hvor den må give op efter de mange ture i årenes løb eller sælge den videre, når du har lyst.
Vil du låne til bil?
Beregn dit lån her.
Friheden er stor som bilejer, men det er på bekostning af noget andet. Ulempen ved lån som finansiering af bilen, er, at det er svært at sige, hvor let eller vanskeligt det bliver at sælge bilen igen. Brugtmarkedet er stort, og det er næsten umuligt at forudsige, hvor meget værdi bilen taber i perioden. Denne risiko kan du minimere ved at vælge en populær brugt bil.
Når du tager et billån fremfor at lease, er du ofte også mere sårbar i forhold til din økonomi. Med en leasing aftale kender du som udgangspunkt dine faste månedlige udgifter, da der for de fleste leasingaftaler er tilknyttet en serviceaftale, som dækker eventuelle reparationer m.v. Dette bærer du selv ansvaret for ved køb med billån, og som du nok ved, så kan en mekaniker-regning hurtigt løbe op i mange tusinde kroner.
Billån giver derfor mest mening for dig, som har planer om at beholde bilen i mange år. Et billån er typisk også den mest fornuftige finansiering af brugte biler, fordi en brugt bil ikke falder lige så meget i værdi om året som nye biler.
Vil du finde det billigste billån?
Så læs med i vores ekspert-guide her.
Den billigste finansiering af en bil er naturligvis at betale hele løbet selv med opsparede midler, da du her helt undgår at betale renter og gebyrer, som er forbundet med både leasing og billån. Det er dog selvsagt de færreste, som har midlerne til at købe en ny, sikker bil for egen regning.
Sådan beregnes den månedlige leasingydelse
Den månedlige leasingydelse er et vigtigt komponent at undersøge, hvis du overvejer at finansiere bilen via et leasingselskab. Den månedlige ydelse på en leasingbil afhænger først og fremmest af bilens nyværdi. En Porsche vil således være dyrere at lease end en Ford Mondeo.
Herudover påvirkes leasingydelsen også af udbetalingen, kørselsmønsteret, ejer- og vægtafgift samt restværdien af bilen ved leasingaftalens ophør.
- Udbetalingen eller førstegangsydelsen er normalt på 10 procent af bilens købesum, men det varierer fra selskab til selskab. Udbetalingen er ikke et depositum, så du får ikke pengene igen, når du tilbageleverer leasingbilen.
- Kilometertallet aftales i forbindelse med udformningen af leasingaftalen og er som regel mellem 15.000 – 25.000 kilometer om året. Jo højere kilometertallet er, jo højere vil den månedlige ydelse være.
- Ejer- og vægtafgift fastsættes af staten og varierer afhængigt af bilens alder, energivenlighed og vægt.
- Restværdien er den pris, som bilforhandleren køber bilen tilbage for af leasingselskabet, når aftalen ophører. Vurderingen er baseret på bilens nyværdi, det formodede værditab, antal kilometer og aftalens løbetid.
Vi har også skrevet følgende artikler indenfor leasing: