Skip to main content

Leasing eller køb – her er fordele og ulemper ved privatleasing

Leasing af bilen kan være en mulighed for dig, som gerne vil skifte bil regelmæssigt og slippe for de bekymringer, der følger med det at være bilejer.

Du forelsker dig tit i nye biler, men samtidig vil du gerne have kontrol over dine månedlige udgifter.

Er det noget, du kan genkende? Så er leasing måske noget for dig.

Hvis du privatleaser en bil, har du nemlig bedre styr på rudekuverterne, og du har mulighed for at skifte modellen ud fra tid til anden.

Overvejer du at opsige din leasingaftale før tid? 
Her er, hvad du skal vide.

Skal du privatlease eller købe bil?

Når man skal have ny bil – eller blot have sin første bil – så er et af de store spørgsmål, om man skal købe eller lease bilen. 

Det korte svar er, at det er netop din situation og økonomi, som afgører, om du skal købe eller lease din næste bil. Leasing af biler har nogle klare fordele, men det har også sine ulemper i forhold til at købe og eje en bil. Her i artiklen giver vi dig et overblik over fordele og ulemper ved at lease en bil – så læs med, og så kan du formentlig selv vurdere, hvad der bedst kan betale sig for dig. 

Hvad er forskellen mellem leasing vs. køb af bilen? 

I grove træk handler leasing om, at du lejer en bil af et finansieringsselskab i en afgrænset periode, mens du naturligvis selv ejer bilen, når du køber den. 

Ved leasing af biler betaler du typisk en engangsydelse i begyndelsen af aftalen, som du ikke får tilbage.Herefter betaler du en månedlig ydelse, som i nogle tilfælde er alt inklusive, så du ikke skal bekymre dig om forsikring og andre udgifter.

I aftalen står også et kilometertal, som du må køre i bilen om året. I Danmark er leasing af biler og aftalerne herom endnu ikke reguleret. Derfor kan vilkårene for din leasing variere fra selskab til selskab. Det er således altid en god idé at læse leasingaftalen grundigt igennem, så du ved, hvem der har ansvaret for hvad i forhold til service og vedligeholdelse.

Få de bedste råd om privatleasing lige her:
Guide: Sådan privatleaser du billigst

Fordele og ulemper ved leasing

Når du køber en bil, er det dig, som ejer bilen. Du betaler af egen lomme for service, reparationer, forsikring samt andre udgifter og hænger selv på værditabet af bilen.

Til gengæld er du ikke begrænset af et bestemt kilometertal og kan få nogle af pengene igen, når du sælger bilen videre.

Leasing af bilen giver dig en række fordele, som du ikke har, hvis du køber en bil.

Læs også: Hvad må jeg i en leaset bil? 

Fordelene ved leasing

  • Du slipper for renter og gebyrer i forbindelse med købet af en bil, som er finansieret ved hjælp af et billån
  • Det er finansieringsselskabet, som påtager sig salget og hæfter for eventuelt værditab på bilen, når du afleverer den
  • Du har fuld kontrol og overblik over dine månedlige udgifter til bilen
  • En leasingaftale kan gøre det muligt at køre i en moderne og sikker bil

Ulemper ved leasing 

Den største ulempe i forhold til privatleasing er, at der ikke gælder de samme regler om forbrugerbeskyttelse som ved køb.

Nogle leasingtagere ender derfor med at binde sig til en aftale, som viser sig at være dyrere end først antaget, og det kan give økonomiske problemer.

En anden ulempe ved leasingtager viser sig, hvis du har svært ved at gennemskue dit typiske kørselsmønster.Som leasingtager aftaler du dit kørselsbehov på forhånd, og det kan i nogle tilfælde være svært at gisne om, hvis du for eksempel er ung, ny i job eller under uddannelse.

Overskrider du kilometergrænsen, skal du betale for hver enkelt ekstra kilometer, og det kan godt blive dyrt.

Hvordan foregår leasing af bilen? 

Nu ved du, hvilke fordele og ulemper der er ved privatleasing af bil vs. køb af bil. Men hvordan ser forløbet i forhold til privatleasing egentlig ud fra start til slut? Det kan du læse lidt mere om herunder.

Når du tegner en leasingaftale, så indgår du en aftale om at langtidsleje bilen, men det er ikke helt som at leje en bil på ferien.

En leasingaftale er en aftale mellem tre parter – dig som køber, finansieringsselskabet og bilforhandleren.

I korte træk kan et typisk leasing-forløb beskrives således: Du finder en bil, som du gerne vil privatlease hos en bilforhandler og vælger farve, udstyr, interiør og eventuelt ekstra kilometer.

Bilforhandleren oplyser, hvor meget bilen koster, og hvor meget forhandleren vil købe bilen tilbage for af finansieringsselskabet, når leasingaftalen ophører.

Herefter gennemfører et finansieringsselskab, for eksempel Santander, en kreditværdighedsvurdering af dig som kunde og undersøger om både bilprisen og restværdien, som er sat af forhandleren, ser fornuftige ud.

Gør de det, får du en leasingaftale, som du skal læse og godkende. Santander betaler så for bilen, privatleaser den til dig og sælger den tilbage til forhandleren, når din aftale udløber.

Rollefordelingen er altså, at Santander er registreret ejer af bilen.Du har brugsret og står som bruger af bilen. Bilforhandleren sælger og tilbagekøber bilen af finansieringsselskabet, når aftalen udløber, men det er noget, som finansieringsselskabet og forhandleren ordner indbyrdes – du skal bare nyde bilen og overholde din del af aftalen.

Har du fundet den perfekte bil i Tyskland? 
Læs her hvordan du importerer drømme bilen hjem fra Tyskland.
Environment: Stage 🢒Country: Denmark 🢒Frontend Build: 20241125.1 Backend Build: 2.0.366