Her er reglerne for motorcykelkørekort
Inden du starter motorcyklen i garagen, skal du have et mc-kørekort. Få det fulde overblik over reglerne for mc-kørekort, og bliv klar til at tæmme landevejen på din nye kværn.
Gashåndtaget er næsten i bund, og solen sender de sidste stråler over markerne. Du balancerer fra side til side i de skarpe sving og lader den robuste motor i motorcyklen klare resten. Livet på landevejen er begyndt, men det hele startede formentlig med en gul vest, en Kawasaki-kværn fra 90’erne og en erfaren motorcykel kørelærer.
For inden du kan nyde turene på din motorcykel, skal du have et mc-kørekort. Motorcykelkørekort reglerne afhænger først og fremmest af din alder, og hvis du er fyldt 24 år, er du ikke længere underlagt begrænsninger vedrørende din alder og motorcyklens størrelse.
Her kan du få det fulde overblik over reglerne for motorcykelkørekort og om kravene til de tre kategorier inden for mc-kørekort.
Læs også: De bedste råd til et godt motorcykellån
Reglerne for de 3 forskellige mc-kørekort i Danmark
Regler for motorcykelkørekort til lille motorcykel (A1 MC-regler)
Kørekortet til den lille motorcykel er det første kørekort, du kan få. Reglerne for A1 motorcykelkørekort dikterer, at du minimum skal være 18 år, men du kan begynde at tage mc-kørekortet, allerede tre måneder inden du fylder 18 år. Derudover er der også nogle regler for, hvilken motorcykel du må køre med dette kørekort.
Vil du være sikker på at vælge den rigtige mc-forsikring?
Så læs med her hvor vi giver dig overblikket.
Det lille motorcykelkørekort giver dig lov til at føre en tohjulet motorcykel – med eller uden sidevogn. Grænserne for den lille motorcykel i 2023 er:
- Motorcyklen må have en maksimal motoreffekt på 11 kW.
- Den maksimale slagvolumen må ikke være større end 125 cm3.
- Den må maksimalt have en køreklar vægt på 0,1 kW/kg.
Kørekortet giver dig også ret til at køre en trehjulet motorcykel med en maksimal motoreffekt på 15 kW.
Du skal ikke lade begreberne forvirre dig. Specifikationerne vil altid fremgå klart på den motorcykel, du er interesseret i, og du vil lære mere om de tekniske termer i MC-kørekort undervisningen.
Regler for motorcykelkørekort til mellemstor motorcykel (A2 MC-regler)
Ifølge kørekortreglerne for motorcykel kan du få det mellemstore kørekort (A2), når du er fyldt 20 år. Du har to muligheder for at erhverve dig dette MC-kørekort afhængigt af din tidligere erfaring.
1. Hvis du har minimum to års erfaring som fører af en lille motorcykel (A1), skal du blot bestå den praktiske prøve på en mellemstor motorcykel.
2. Hvis du ikke har det, skal du gennemføre køreundervisningen og bestå en køreprøve på en mellemstor motorcykel.
Der er også en række regler i forhold til størrelsen og motoreffekten på en mellemstor motorcykel. Grænserne for den mellemstore motorcykel i 2023 er:
- Motorcyklen må have en maksimal motoreffekt på 35 kW.
- Forholdet mellem motoreffekten og den køreklare vægt må ikke overskride 0,2 kW/kg.
Når du har et kørekort til en mellemstor motorcykel, har du samtidig også ret til at føre en lille motorcykel. I nogle tilfælde kan du få A2 mc-kørekortet allerede som 18-årig – for eksempel hvis du er ansat i forsvaret eller er motorcykelmekaniker, kortet må i så fald kun bruges i forbindelse med dit arbejde.
Regler for motorcykelkørekort til stor motorcykel (A MC-regler)
Med kørekortet til den store motorcykel må du køre alle (lovlige) motorcykler. Reglerne for det store mc-kørekort betyder, at du i udgangspunktet først kan få det store motorcykelkørekort, når du er fyldt 24 år.
Men du har faktisk mulighed for at få kørekort til stor motorcykel allerede som 22-årig, hvis du har haft det mellemstore kørekort (A2) i minimum to år og består den praktiske prøve til det store kørekort. I særlige tilfælde, hvis du fx er under uddannelse til mekaniker, kan du få kortet allerede som 20-årig og bruge det i forbindelse med din uddannelse.
Du kan altid læse de seneste regler for motorcykelkort her.
Sådan får du et motorcykelkørekort
Når du har fået styr på de forskellige regler for motorcykelkørekort, er det tid til at tage den gule vest på og begynde undervisningen.
Det foregår på samme måde som et bilkørekort. Du skal igennem både teoretisk og praktisk undervisning, der afsluttes med en prøve, du skal bestå.
Den obligatoriske undervisning i forbindelse med mc-kørekort gælder for alle typer af motorcykel kørekort og består af:
- 29 teorilektioner.
- 22 praktiske lektioner fordelt på:
- 13 x 45 minutters kørelektioner på vej.
- 4 x 45 minutters lektioner på manøvrebaner.
- 5 x 45 minutters lektioner på køreteknisk anlæg.
Der er mange udbydere af kørekort til motorcykel, så det kan betale sig at lave lidt research, så du får den bedste pris på mc-kørekortet. Generelt skal du regne med, at et motorcykelkørekort koster mellem 8.000 og 16.000 kroner.
Alle typer af kørekort til motorcykel er i udgangspunktet gyldige i 15 år, hvorefter du skal forny det. Du skal i øvrigt være opmærksom på, at du kun må have ét kørekort. Det vil sige, at hvis du i forvejen har for eksempel et bilkørekort, skal dette opdateres, når du får dit mc-kørekort.
Har vi vakt din interesse for motorcykler?
Så klik her for at se listen over mc-forhandlere, hvor vi tilbyder finansiering.
Til gengæld kan du få dispensation for mange af teorilektionerne og det lovpligtige førstehjælpskursus i forbindelse med dit mc-kørekort, hvis du har taget dit kørekort til bil inden for de seneste to år.
Ligesom med bil, så dikterer reglerne for mc-kørekort, at du har en ansvarsforsikring på din motorcykel, så husk også at få styr på forsikringen, inden du tager den første tur.