Skip to main content

Ny bil: Hvilke forsikringer skal jeg have?

Er du faret vild i forsikringsjunglen? Vi guider dig til de lovpligtige forsikringer, hvilke forsikringer du skal have, og hvilke du kan vælge til, når du køber en ny bil. Få vores guide her. 

Ingen af os har planer om at blive involveret i ulykker, lave parkeringsskader eller få bilen stjålet, men der er en risiko for, at noget af det sker. Forsikringsselskaberne ser helst, vi forsikrer os mod alt, men vi som forbrugere vil gerne spare penge, hvor vi kan.

Så hvad skal du forsikre dig mod? Hvor går grænsen mellem, hvad du har brug for, og hvad det er rart at forsikre dig mod? Og hvad er lovpligtigt?

Vi gennemgår de forskellige forsikringer, der relaterer sig til din bil, og afdækker de overvejelser, du bør gøre dig, når du vælger en forsikring til eller fra.

Er du allerede klar til at ansøge om et billån?
Så se vores video: Sådan søger du om et billån. 

Ansvarsforsikringen er lovpligtig

Ejer du en bil, kan den potentielt forårsage skader på personer og andre biler samt materiel. Når det er din bil, er skader, den forårsager, også dit ansvar, og derfor skal du have en ansvarsforsikring.

Det er ikke et valg. Det er et lovkrav, at du har en ansvarsforsikring, når du ejer en bil.

Ansvarsforsikringen dækker dit erstatningsansvar, både i Danmark og i udlandet. Forsikringen dækker personskader og materielle skader, herunder buler, forårsaget af din bil.

Samtidig dækker den skader på passagerer i din bil i tilfælde af uheld.

Du er imidlertid ikke selv dækket af ansvarsforsikringen, og skader på din egen bil dækkes heller ikke af ansvarsforsikringen.

Kaskoforsikringen er (næsten) valgfri

Den måske mest almindelige tillægsforsikring er kaskoforsikringen. Den dækker skader på din egen bil, og typisk dækker den uanset, om de er selvforskyldte eller på grund af påkørsel.

Kaskoforsikringen dækker normaltvis også tyveri, brand og hærværk, men der kan være specifikke undtagelser, så vær grundig, når du kigger forsikringspolicen igennem.

En kaskoforsikring er som udgangspunkt valgfri, men låner du penge til at købe en bil, vil banken typisk stille som krav, at bilen har en kaskoforsikring. Forsikringen betyder nemlig, at banken kan få sine penge igen, hvis du skader din egen bil.

Har du styr på hvordan du gennemgår en slutseddel? 
Se vores video: Sådan gennemgår du en slutseddel

Kaskoforsikringen er med andre ord i princippet valgfri, men køber du en ny bil, har du typisk i realiteten ikke noget valg. Omvendt er det i din egen interesse at købe en kaskoforsikring, så du ikke skal betale eventuelle skade af egen lomme, hvis uheldet er ude.

Førerulykkesforsikring kan vælges til

Kører du af vejen og skader dig selv eller bilen, dækker hverken din ansvars- eller kaskoforsikring. Den slags uheld kaldes også solouheld, og hvis du vil være sikker på at få dækket skader ved denne type uheld, skal du tilkøbe en førerulykkesforsikring.

Har du en almindelig ulykkesforsikring, dækker den eventuel invaliditet, der indtræffer som følge af et solouheld, men altså ikke skaderne på bilen.

cta---nyhedsbrev-tilmelding4.png

Vejhjælpsforsikring er et tilvalg

Hvis du vil sikre dig, at du kan få hjælp, hvis din bil går i stå, ikke vil starte, et hjul punkterer, du løber tør for benzin eller andre materielle fejl og uheld, så skal du købe en vejhjælpsforsikring.

Med den kan du ringe efter hjælp, og så kommer vejhjælpen ud og løser dit problem på stedet, hvis de kan, eller bugserer din bil på værksted.

Din bils alder er afgørende for prisen på din vejhjælpsforsikring idet, at den er mere tilbøjelig til at gå i stykker, jo ældre den er.

Vejhjælpsforsikringen betyder, at du ikke skal have penge op af lommen, hvis du en dag har brug for vejhjælp, men for nogle er den faste udgift til forsikringen måske for meget.

Det er forskelligt, hvordan og i hvor høj grad vejhjælpen rækker ud over Danmarks grænser, så overvej om det er vigtigt for dig, inden du vælger forsikringen.

Øvrige tillægsforsikringer

Vi har samlet de andre typer af forsikringer i listen herunder. Det er forsikringer, som er mere specifikke og niche-prægede sammenlignet med de forudgående forsikringer, og som derfor kan variere mere i relevans i forhold til din situation.

Friskadeforsikring

Med en friskadeforsikring betaler du et beløb for at undgå selvrisiko ved skader som eksempelvis brand, tyveri og i tilfælde af, at noget falder ned og skader din bil.

Hvis du mener, din bil er særligt udsat, kan det være værd at overveje en friskadeforsikring.

Glasskade

En kaskoforsikring dækker normalt stenslag og knuste ruder, men der kan være forskel på, om du skal betale selvrisiko, hvornår du skal betale og hvor meget.

Nogle steder kan du tilkøbe glasdækning til din kaskoforsikring og på den måde sikre dig mod at skulle betale selvrisiko ved udbedring af stenslag, mens en decideret udskiftning af eksempelvis forruden stadig vil koste dig en selvrisiko.

Læs derfor grundigt vilkårene igennem og vurdér, om din forsikring dækker, som du har brug for.

Afdragssikring

Har du lånt penge til din bil, kan du overveje en afdragssikring, som betaler dine afdrag, hvis du ikke selv kan på grund af pludselig arbejdsløshed eller sygdom.

Hos Santander hedder denne type forsikring SAFE, og den kan altså være med til at skabe tryghed i din hverdag, i tilfælde af, at du mister din indtægt.

Øget sikkerhed ift. afdrag af lån ved pludselig arbejdsløshed eller sygdom.
Læs mere om SAFE forsikringen der kan betale dit billån - Sådan fungerer det.

Trailer og campingvogn

Ejer du en trailer, campingvogn eller et andet køretøj, du kobler på din bil, kan du have brug for at købe en særskilt kaskoforsikring til dette køretøj, hvis du vil have dækket eventuelle skader og tyveri.

Til gengæld behøver du ikke en særskilt ansvarsforsikring til din trailer eller campingvogn, da ansvarsforsikringen til bilen også dækker skader forårsaget af påhængskøretøj.

Environment: Stage 🢒Country: Denmark 🢒Frontend Build: 20241125.1 Backend Build: 2.0.367