Skip to main content

Kort og godt: Hvad er privatleasing og er det noget for dig?

Billån er ikke den eneste måde at finansiere bil på. Privatleasing vinder frem blandt danske bilister, men hvad er privatleasing egentlig, og er det noget for dig? Bliv klogere på privatleasing her. 

Når bilen i garagen begynder at vise alvorlige alderstegn, er det tid til at gøre plads til en ny vogn, som kan fragte dig til og fra hverdagens pligter og gøremål.

Skal det være en miljøvenlig elbil eller måske en større og mere sikker familiebil?

Valget er dit, men du skal ud over type af bil også tage stilling til, hvordan den nye bil skal finansieres. Her er privatleasing af bilen en mulighed. 

Hvad er privatleasing?

Privatleasing betyder, at du lejer en bil af et finansieringsselskab for en aftalt månedlig ydelse og i en afgrænset periode. Privatleasing giver dig mulighed for at køre i en ny og større bil for et fast beløb om måneden, og det er en let og forudsigelig måde at have bil på.

Omvendt giver billån dig andre fordele, for eksempel frihed til at køre så langt du ønsker.

Det kan være svært at vælge om man skal købe sin næste bil, eller om man skal privatlease den, men det bliver meget lettere, hvis du kender forskellen mellem de to typer af finansiering. 

Ronni Nielsen, Leasing Key Account Manager hos Santander, har indtaget førersædet og forklarer her mere om, hvad privatleasing er, samt hvad du skal være opmærksom på, hvis du overvejer at lease din næste bil.

Passer leasing til dit kørselsmønster, eller er billån i virkeligheden et bedre alternativ for dig?
Læs her om forskellen på billån og leasing.

Hvis du overvejer at privatlease en bil, skal du først og fremmest prøve at kigge lidt ud i fremtiden. Vil dit kørselsbehov ændre sig i løbet af de næste tre år? Det er nemlig typisk så længe, en leasingaftale varer.

»Du skal prøve at spå lidt om fremtiden for at se, om privatleasing giver bedre mening for dig end et traditionelt bilkøb. I Danmark gælder en leasingaftale typisk i tre år, så man skal helst have en idé om, hvordan de næste tre år nogenlunde kommer til at forløbe,« forklarer Ronni Nielsen.

Privatleasing betyder et fast antal kilometer om året

Den store forskelle mellem privatleasing af bil og et billån er, at du ikke ejer bilen som du privatleaser, men du har fuld brugsret i perioden.

Som leasingtager er du også underlagt en række begrænsninger, som fremgår af leasingaftalen – blandt andet et fast antal kilometer, som du må køre årligt.

Ronni Nielsen fortæller, at det er vigtigt at undersøge, om dit kørselsbehov passer sammen med disse krav og begrænsninger.

»I en leasingaftale står et bestemt antal kilometer, som du må køre i bilen i løbet af et år. Det er typisk 15.000 kilometer om året, men du har mulighed for at tilkøbe flere kilometer, hvis du har behov for det. Det kan være svært at holde sig inden for det aftalte antal kilometer, hvis du har tanker om at flytte, overvejer at skifte job eller på anden måde er usikker med hensyn til fremtiden. Derfor giver leasing bedst mening for dig, som kan forudsige dit kørselsbehov de næste år,« siger han.

Privatleasing giver økonomisk overblik og tryghed

Selvom man opgiver en smule frihed ved at binde sig til kilometeraftalen i leasingaftalen, tiltaler det stadig mange at privatlease en bil, hvis man altså kan holde sig inden for rammerne.

Ronni Nielsen fortæller, at den største fordel ved privatleasingleasing er, at du ved præcis, hvor meget du skal betale og hvornår i hele leasingperioden.

Hvis du overholder leasingaftalen, så får du ingen pludselige udgifter i leasingperioden – noget som mange oplever, når de selv ejer bilen. 

»Den største fordel er helt sikkert budgettrygheden og forudsigeligheden. Det er relativt billigt og let at komme i gang, og du slipper for at skulle bekymre dig om bilens værdi, når du ikke længere skal bruge den,« siger han.

Hvad skal du selv betale, når du privatleaser en bil? 

Som leaser af en bil har du dog en række pligter, ud over kilometergrænsen, som du skal overholde.  

»I de fleste leasingaftaler har du pligt til at betale den årlige grønne ejerafgift eller vægtafgift. Du er også forpligtet til at følge serviceanvisningerne i instruktionsmappen fra fabrikanten. Hos Santander får du en serviceaftale med i prisen, så du skal ikke betale for service, hvis du leaser en bil gennem os,« forklarer Ronni Nielsen.

Det er også leasingtageren selv, der har ansvaret for at have de rigtige bilforsikringer.

Leasing er ikke nødvendigvis den billigste måde at holde bil på, men trygheden og forudsigeligheden tiltaler mange.

Ronni Nielsen, Leasing Key Account Manager

Leaser du en bil, skal du både have den lovpligtige ansvarsforsikring og derudover en kaskoforsikring, der dækker i tilfælde af skader på bilen. 

Selvom du som udgangspunkt har fuldt overblik over dine udgifter i forbindelse med leasing af en bil, kan det alligevel være en god idé at sætte lidt penge til side hver måned.

»Det kan være fornuftigt at lave en lille opsparing ved siden af det øvrige bilbudget. Læg for eksempel 100 kroner til side hver måned, så du har en buffer til eventuelt overkørte kilometer og småskader, når du afleverer bilen igen,« lyder rådet fra Ronni Nielsen.

Med privatleasing slipper du for at binde kapital i bilen

En anden fordel ved privatleasing er, at du slipper for at binde store mængder kapital. Leasing kan betragtes som et lejeforhold, og du har derfor ikke gæld i bilen, som det er tilfældet i forbindelse med et billån.

»Med billån kan du i værste tilfælde risikere, at du – alt efter hvornår du sælger bilen – står tilbage med gæld, efter den er blevet solgt. Som leaser skal du ikke bekymre dig om at sælge bilen, og det kræver ikke en stor sum penge at komme i gang,« fortæller Ronni Nielsen.

Hvem skal vælge privatleasing?

Ifølge Ronni Nielsen er det svært at afgøre præcis, hvem der skal vælge privatleasing.

Om du skal vælge privatleasing af bilen eller selv eje bilen, afhænger meget af din situation og dit individuelle behov. Det, du skal gøre, er at overveje de forskellige fordele og ulemper ved henholdsvis privatleasing og billån.

Generelt giver privatleasing mest mening for dem, der kan forudsige deres kørselsbehov og kørselsmønstre et par år ud i fremtiden, da det gør det muligt at overholde det aftalte kilometertal i leasingaftalen.

I dine overvejelser bør du ikke kun have prisen, men også tænke over, hvor meget tid du vil bruge på bilhandlen generelt.  

»Privatleasing er ikke nødvendigvis den billigste måde at have bil på, men trygheden og forudsigeligheden tiltaler mange. Det er let at lease en bil, og kan du overholde aftalerne i kontrakten, giver det ofte også fin økonomisk mening,« lyder det fra Ronni Nielsen.

Når du privatleaser bil, har du i øvrigt typisk en fuld serviceaftale på bilen i hele perioden, og det giver en tryghed, som du ikke kan få, hvis du for eksempel køber en brugt bil.

De typiske privatleasing-kunder er ofte personer eller familier, som ikke har råd eller lyst til at betale de mange tusinde kroner, det koster at købe en ny og moderne bil.

Men leasing er også populært blandt dem, som gerne vil køre i en luksusbil i en periode, uden at de skal betale flere millioner for at eje den.

»Privatleasing er en finansieringsform, som henvender sig til mange. Det hele handler om den individuelle situation og kundens behov. Men vi ser, at især unge familier drager fordel af privatleasing, fordi det giver dem mulighed for at komme bag rattet i en større og mere sikker familiebil, uden de skal bekymre sig om at lægge store summer i udbetaling,« forklarer Ronni Nielsen.

Kan du afslutte en privatleasing aftale?

I mange tilfælde er det muligt at afslutte leasingaftalen og kontrakten, men vilkårene for opsigelse af aftalen er forskellige fra selskab til selskab, og det er derfor vigtigt, at du læser leasingaftalen nøje, så du undgår at skulle betale ekstra, hvis du vil ud af aftalen før tid.

»Hos Santander kan du opsige din leasingaftale efter 11 måneder plus en måneds varsel. Altså, kan du tidligst være ude af en leasingaftale efter 12 måneder,« siger Ronni Nielsen. 

Afleveringen af leasingbilen er formentlig kilde til stor spænding og nervøsitet for mange leasingtagere, men ifølge Ronni Nielsen er processen egentlig ret simpel.

»Det hele forløber ret roligt her hos Santander. Når du afleverer bilen, vil en uvildig person gennemgå den for fejl og mangler. Hvis der er større skader, eller du har overskredet kilometergrænsen, skal du betale disse ekstraudgifter. Hvis alt er i orden, skal du blot aflevere nøglerne og de øvrige dokumenter, som du fik udleveret, da du indgik aftalen. Derefter er du frit stillet i forhold til at lede efter en ny bil,« fortæller han.

Environment: Stage 🢒Country: Denmark 🢒Frontend Build: 20241125.1 Backend Build: 2.0.366