Skip to main content

Kan energirenovering af sommerhuset betale sig?

De seneste år er vi i stigende grad blevet opmærksomme på at være grønne og bæredygtige. Det er godt for miljøet, men det kan samtidig også være godt for din pengepung. Vi har taget et kig på, hvordan du kan energirenovere dit sommerhus og spare på elregningen.

Ejer du et sommerhus og er i tvivl om, hvordan du kan gøre det billigere og grønnere? Så har vi hjælpen til dig. Vi har sat to energirådgivere i stævne, der begge har gode råd til, hvordan man kommer sommerhusets energisyndere til livs.

Mange af de danske sommerhuse er nemlig opvarmet enten ved hjælp af elradiatorer eller brændeovne, fordi det ikke bliver brugt året rundt. 

Hvis du blot bruger det om sommeren, er der ikke mange penge at hente. Men er det til brug eller udlejning om vinteren, kan det være en god forretning at investere i energirenovering.

Alle besparelserne er regnet ud fra et sommerhus, der bliver brugt hele året rundt - enten privat eller til udlejning. Størrelsen på sommerhuset spiller selvfølgelig også en rolle, når man ser på, hvor mange penge der spares.

Som oftest vil gamle sommerhuse ikke være energioptimale til brug om vinteren, forklarer Flemming Daugaard, der er manden bag rådgivningsvirksomheden Daugaard Energi. Men det kræver kun få forbedringer at optimere dem.

Hvilken varmekilde skal du vælge til sommerhuset?
Læs vores store guide til valg af varmekilde

Han anslår, at omkring fem procent af hans kunder er sommerhusejere. Et tal der er på vej op.

»Det er min fornemmelse, at markedet vokser, fordi de gamle sommerhuse bliver optimeret til udlejning om vinteren,« siger Flemming Daugaard, der har arbejdet som energirådgiver de sidste ti år.

Flemming Daugaard ser især en stigning i installeringen af varmepumper, der kun bruger mellem en tredje- og fjerdedel strøm sammenlignet med elradiatorer.

»Hvis man erstatter en elradiator med en varmepumpe, vil man kunne halvere sit forbrug. Lad os sige det koster 7.000 kroner at varme sommerhuset op, så vil man have en besparelse på mellem 2.000 og 4.000 kroner om året,« siger Flemming Daugaard.

Læs også: Hvor meget kan du købe sommerhus for? 

Varmepumpen er vejen frem

Varmepumper, der er en grøn, effektiv og driftsikker måde at opvarme sommerhuset, findes i to udgaver, der passer til fritidsboligen.

Der er luft til luft varmepumper, der omdanner luft til varme, og så er der luft til vand varmepumper, der bruger energien fra luften til at opvarme vandet i radiatorer, gulvet og varmtvandsbeholdere.

Luft til luft pumperne passer godt til mindre sommerhuse, hvor luft til vand er gode til større sommerhuse, hvor varmen skal fordeles mere.

En luft til luft varmepumpe koster omkring 13.000 og 15.000, og din investering vil være tjent ind på tre år. Samtidig giver det også andre muligheder.

5 gode grunde til det giver mening med et lån til energirenovering 

»Varmepumperne er opkoblet til wifi, så du kan varme sommerhuset op, inden du eller lejerne ankommer,« siger energirådgiveren, som dog ikke vil anbefale at udskifte varmekilden, hvis sommerhuset kun bruges om sommeren.

»Jeg vil ikke råde til at installere en varmepumpe, hvis det kun bruges om sommeren. Det er simpelthen for dyrt,« mener han.

Ved at energirenovere sine varmeapparater kan man ifølge Flemming Daugaard ofte spare op til 40 procent - det gælder både sommerhuse og helårsboliger.

Går du og overvejer at fortrænge noget af strømforbruget med et solcelleanlæg, er det bedre at holde sig fra det, vurderer energirådgiveren.

»Det er forholdsvis små solcelleanlæg, man skal investere i. De laver for eksempel 1.500 og 2.000 kilowatttimer på et år. Hvilket svarer til mellem 2.500 og 3.500 kroner el, der kan fradrages i betalingen. Investeringen til et lille solcelleanlæg vil erfaringsmæssigt ligge mellem 25.000 og 30.000 kroner.«

Ny isolering - nyt sommerhus

Vores anden energi- og miljørådgiver, Frants Thaning, anbefaler også at kigge på varmeapparatet.

»Folk tænker jo altid penge i vores fag. Kan det betale sig. Og det kan betale sig at energirenovere sit sommerhus. Jeg anbefaler kun investeringer, der er rentable. Det vil sige, at det kan tjenes ind på under 10 år,« siger han og fortsætter:

»Den største energisynder, jeg støder på, er varmekilden, hvis det er elvarme. Der kan det virkelig betale sig at sætte en varmepumpe op.«

Også Frants Thaning anbefaler en luft til luft varmepumpe til mindre sommerhuse og en luft til vand varmepumpe, der fordeler varmen bedre i større sommerhuse.

Frants Thaning sprang ud som energirådgiver på amatørbasis i starten af 80’erne og har sidenhen arbejdet som miljørådgiver i Randers Kommune og nu som selvstændig. 

Solcelle eller solfanger? Hvad er forskellen?
Læs, hvad du skal vælge i denne artikel

Han har især erfaring med isolering, og her er det også muligt at skære kroner og ører fra regningen. Samtidig får du et bedre hus og et bedre indeklima ved at justere et par ting.

»Udover loftet kan du også isolere væggene. Her skal man vælge mellem at isolere på den indvendige side eller udvendige. Ofte vil jeg anbefale den udvendige væg, da det er nemmere og pænere.«

Samtidig har det også en glædelig sideeffekt, tilføjer Flemming Daugaard.

»Når man polstrer en ny vægkonstruktion udenpå sommerhuset, giver det bedre isolering, og så har det den tilføjede effekt, at sommerhuset kommer til at stå med ny beklædning og ser nyt ud.«

Flemming Daugaard har energirenoveret sit eget hus med isolering af både vægge, gulv og loft, skiftet de fleste ruder ud med energiruder samt installeret jordvarme og solceller. Det har samlet bragt hans varmeregning ned fra 60.000 kroner årligt til 0 kr.

CTA_1200x600_Energi Plus lån_1_vs2.jpg

Spar penge, og få tilskud

Ikke nok med at du sparer penge på regningen, så kan du også hente penge gennem forskellige tilskud - det mest oplagte værende energitilskuddet.

»Energistyrelsen har en tabel over standardværdier, hvis sommerhuset er mellem 80 og 200 kvadratmeter, og der kan man hurtigt regne ud, hvor stort et energitilskud man kan få,« siger Flemming Daugaard.

»Mit bud er, at man kan få et tilskud på mellem 2.000 og 6.000 kroner for isoleringsarbejde, når det er mellem 80 og 200 kvadratmeter.«

Hvordan får du tilskud til energirenovering?
Sådan får du en økonomisk håndsrækning til energiforbedringer af huset

Kommer det over 200 kvadratmeter, skal der laves beregninger. For at få tilskuddet skal man kontakte en energirådgiver, inden renoveringsarbejdet går i gang, og så får man efterfølgende tilskuddet udbetalt.

Frants Thaning anbefaler, at man ringer til sit forsyningsselskab og en energirådgiver, hvis man vil energirenovere sommerresidensen. Lovgivningen ændrer sig nemlig ofte, og det kan være svært at gennemskue, hvad man får tilskud til.

Ydermere kan rådgiverne sørge for, at man overholder u-værdierne, der betegner en bygnings isoleringsevne, hvis man skal til at isolere hjemmet.

Udover energitilskud kan man som sommerhusejer også hente tilskud gennem håndværkerfradraget og skrotbidraget.

»Hvis du skifter din gamle brændeovn ud til en certificeret brændeovn, så får du over 2.000 kroner tilbage,« siger Frants Thaning.

Environment: Stage 🢒Country: Denmark 🢒Frontend Build: 20241125.1 Backend Build: 2.0.366