Skip to main content

Kender du alle fradrag og tilskud til boligforbedringer? Se listen her

Er du i tvivl om, hvilke tilskud og fradrag du kan få til boligforbedringer? I denne artikel giver vi dig et overblik over dine muligheder.

Hvis du overvejer boligforbedringer, er det en god idé at få styr på, hvilke tilskud og fradrag du kan drage nytte af for at mindske udgiften. Lad det være sagt med det samme: Der er ikke fantastisk mange muligheder. Men så meget desto større grund til at kende de tilskud og fradrag der er – og benytte sig af dem.

Vi går i dybden med de enkelte muligheder længere nede i artiklen, men her får du først en liste med en kort præsentation:

  • Håndværkerfradrag: Skattemæssigt fradrag for udgifterne til løn i forbindelse med håndværksarbejde.
  • Tilskud fra Bygningspuljen: Penge i hånden for at gennemføre energibesparende tiltag.
  • Fonde til fredede og bevaringsværdige huse: Økonomisk håndsrækning til istandsættelse af fredede og bevaringsværdige huse, som typisk kræver særlige materialer og håndtering.

Hvis du alligevel kigger på boligforbedringer, kan det være en god idé at overveje energirenovering i samme omgang. Der er nemlig penge at spare på energiregningen, hvis du optimerer din boligs energiforbrug. Du kan faktisk få gratis rådgivning om energirenovering. Selvom det i realiteten ikke er et tilskud, så er det en mulighed, der kan spare dig penge på sigt, hvis du gennemfører energirenovering af din bolig.

Få gratis energirådgivning og identificer din boligs potentiale.
Se hvordan: Uvildig, inspirerende og gratis - Derfor skal du overveje energirådgivning

Håndværkerfradrag

Egentlig hedder det et servicefradrag, men i folkemunde kaldes det håndværkerfradrag. Det er det eneste skattemæssige fradrag, du kan benytte dig af i forbindelse med boligforbedringer.

Servicefradraget dækker over serviceydelser og håndværksydelser, men i denne artikel vil vi kun forholde os til håndværksydelserne, da kun disse er relevante for boligforbedringer.

Når du får lavet boligforbedringer, er det håndværkernes arbejdsløn, du får tilskud til gennem fradraget. Du kan altså ikke trække udgifter til materialer fra. Derudover er det vigtigt, at du betaler elektronisk med enten betalingskort, MobilePay eller med en bankoverførsel via netbank.

Og så skal du huske at gemme regninger og kvitteringer for udført arbejde, så du kan dokumentere dine udgifter over for SKAT.

Håndværksydelser giver i 2019 et fradrag på op til 12.200 kr. til den person, som betaler regningen. Hvis der er flere skattepligtige personer i boligen, kan hver person benytte sig af håndværkerfradraget, hvis de vel at mærke selv har haft lønudgifter til håndværksarbejde og kan fremvise særskilt dokumentation for betalingen. Man kan altså ikke lægge fradragene sammen, og flere personer kan ikke få fradrag for samme projekt.

Som de eneste kan ægtefæller og samlevere med fællesøkonomi fordele fradraget, som de har lyst, ligemeget hvem der har betalt regningen. Et ægtepar kan derfor opnå et fradrag på 24.400 kr. for samme projekt, men fradraget skal stadig indberettes på hver sin skatteopgørelse.

VIDEO: Begå aldrig disse fejl, når du låner til boligforbedringer. 
Se videoen: 5 fejl må du ikke begå, når du låner til boligforbedringer

Beløbet reguleres årligt for at tage højde for prisudvikling og inflation. Til sammenligning gav fradraget op til 12.000 kr. i 2018.

Da der er tale om et skattefradrag, får du ikke beløbet udbetalt, men får det i stedet trukket fra i skat. Det betyder, at den reelle værdi af håndværkerfradraget er noget lavere end selve fradragets beløb. Håndværkerfradragets værdi er i realiteten på ca. 26% af fradragsbeløbet.

Hvis du som eksempel registrerer lønningsudgifter for det fulde beløb i 2019 på 12.200 kr., sparer du omkring 3.172 kr. i skat.

Vær opmærksom på, at ikke al håndværksarbejde giver fradrag. Herunder finder du en liste over eksempler på arbejder, som giver fradrag:

  • Udvendigt malerarbejde af vinduesrammer, døre og ydervægge
  • Reparation og forbedring af skorsten inklusiv montering af filter og røgsuger
  • Udskiftning af ruder samt glasdøre til det fri
  • Isolering af ydervægge og hulmursisolering
  • Isolering af gulv
  • Afmontering af brændeovn
  • Arbejde på solfangere, solceller og husstandsvindmøller
  • Tilslutning til bredbånd
  • Installation af tyverialarm

Du kan se detaljer omkring de enkelte fradragsberettigede forbedringer og en liste over, hvad der ikke giver fradrag, på skat.dk.

CTA - Nyhedsbrev tilmelding3.png

Energitilskud

Hvis dine boligforbedringer bidrager til at nedbringe boligens energiforbrug, kan du muligvis drage nytte af Bygningspuljen. Hvert år uddeler Bygningspuljen tilskud til energibesparende tiltag til både private og erhverv. Puljens midler er dog begrænsede og tilskuddene tildeles efter først-til-mølle-princippet, så det er en god idé at være tidligt ude.

Energitilskuddets størrelse hænger sammen med hvilke energirenoverende tiltag, du gennemfører og størrelsen af projektet. Du kan få et indtryk af, hvor meget du vil kunne få i tilskud ved at benytte tilskudsberegneren på Energistyrelsens hjememside.

Se, om du også kan få et tilskud til energirenovering og boligforbedringer. 
Vi guider i artiklen: Tilskud til energirenovering? Sådan får du en økonomisk håndsrækning

Sørg for at søge om tilskuddet inden du går i gang med dit byggeprojekt. Det er nemlig et krav for at få tilskuddet, at projektet godkendes, før udførelsen påbegyndes. Selvom du måske står med et konkret tilbud, du gerne vil sige ja til, skal du altså vente og søge tilskuddet først, hvis du vil have en chance for at få del i Bygningspuljen.

Endelig er det langt fra alle tiltag, der udløser et tilskud, så det er en god idé at undersøge, om dine forbedringer falder ind under Bygningspuljen, før du søger.

Hvad kan du egentlig få energitilskud til? Se herunder. 
Det kan du få energitilskud til ved et byggeprojekt

Overordnet kan du få tilskud til de fleste projekter, der involverer efterisolering, konvertering til ny varmepumpe samt udskiftning af vinduer og døre. Tilskuddet gives desuden både til den enkelte boligejer såvel som ejerforeninger, andelsforeninger samt virksomheder, som gennemfører energibesparende tiltag.

Fonde til bevaringsværdige og fredede huse

Nogle ældre huse og nogle arkitekttegnede huse er stemplet som bevaringsværdige og måske ligefrem fredede. Hvis du bor i et sådant hus, kan du søge særlige fonde om tilskud til renovering og boligforbedringer.

Disse tilskud gives til dels for at afhjælpe effekten af de krav, der bliver stillet til ombygninger, forbedringer og renovering af bevaringsværdige og fredede huse. Typisk er der nemlig strenge krav til materialevalg og byggestil for netop at bevare bygningens fremtoning.

Sådanne krav betyder ofte ekstraudgifter, fordi du ikke blot kan vælge det billigste. Samtidig stilles der typisk krav til håndværksarbejdet, der gør processen mere besværlig – og dermed dyrere.

Du finder en liste over de forskellige fonde, som yder tilskud til bevaringsværdige huse, ved at klikke på dette link. Vær opmærksom på, at flere af fondene fokuserer på et afgrænset geografisk område, så det er en god idé at holde øje med, om din landsdel er nævnt.

Environment: Stage 🢒Country: Denmark 🢒Frontend Build: 20241125.1 Backend Build: 2.0.366