Skip to main content

Lån til tilbygning: Sådan finansierer du byggeprojektet

Sukker du efter mere plads i dit hus, kan du med denne artikel blive klogere på, hvilke muligheder du har for at finansiere udvidelsesprojektet.

Skal huset udvides med flere kvadratmeter, er det sjældent noget, du kan finansiere selv. Heldigvis findes der forskellige lånemuligheder, som kan finansiere et byggeprojekt, og her gennemgår vi, hvordan du finder den rigtige løsning til dig og din økonomi.

For at finde det lån, der passer til dig, bør du have nogle praktiske forhold på plads først. Det fortæller Michael Hjortholm, privatlånsansvarlig hos Santander Consumer Bank.

»Der er mange indledende overvejelser, og det er vigtigt at få dem på plads først, fordi de har indflydelse på finansieringen. Det er forhold som, hvad tilbygningen vil koste, hvor meget du skal låne, og hvor længe du har tænkt dig at blive boende i huset,« siger han.

3 trin: Sådan finder du et lån til tilbygning

Når du overvejer at låne til en tilbygning, er det en god idé at følge disse tre trin, før du vælger, hvordan du vil finansiere projektet:

  1. Afklar dit lånebehov - hvad koster projektet, og hvor meget skal du låne?
  2. Læg et budget - hvor stort er dit økonomiske råderum?
  3. Indhent tilbud - sammenlign ÅOP, og afvej dine muligheder.

Forholdet mellem tilbagebetalingstiden og den månedlige ydelse betyder meget for, hvad du kommer til at betale for lånet. Strækker du lånet over længere tid, vil du typisk skulle betale mere for lånet, end hvis du betaler en højere ydelse over kortere tid.

At finde det rigtige lån handler derfor om at finde en balance mellem den månedlige ydelse og tilbagebetalingstiden.

»For nogle er det vigtigt, at ydelsen er så lav som mulig, mens andre, som kan betale lidt mere om måneden, kan betale lånet tilbage hurtigere og ende med lidt lavere omkostninger. Det er din økonomiske situation, der bestemmer, hvad der er rigtigt for dig,« siger Michael Hjortholm.

Realkreditlån

De fleste boligejere har et realkreditlån, og er der brug for mere plads, er det oplagt at se på, hvordan et tillægslån eller en udvidelse af realkreditlånet kan finansiere tilbygningen.

Et realkreditlån giver en lav rente og løber typisk over lang tid, hvilket sikrer en lav månedlig ydelse. Det er imidlertid ikke alle, som har friværdi nok i boligen til at kunne udvide realkreditlånet til at finansiere en tilbygning.

Dertil kommer, at friværdien er bundet op på boligmarkedet, og der er derfor en vis risiko forbundet med at udnytte friværdien.

»Du kan låne op til 80 pct. af boligens værdi som realkreditlån, men det løber over lang tid, og der er ingen garanti for, at vi ikke er på vej ind i en ny boligboble. Du bør derfor overveje, hvad der sker, hvis boligens værdi falder,« siger Michael Hjortholm.

Dertil kommer, at selvom du ser tilbygningen som en værdiforøgelse, er det ikke sikkert, en eventuel køber af huset ser det på samme måde. Du kan derfor i princippet stå i en situation, hvor du har belånt huset for at skabe en tilbygning, køberen ikke er interesseret i.

Banklån og privatlån

Hvis du ikke har friværdi nok i boligen til en tilbygning, eller du ikke har lyst til at belåne huset op til 80 pct., er et banklån eller et privatlån i et pengeinstitut et godt alternativ.

Samtidig kan privatlånet være en fordel, hvis du er usikker på, hvor længe du bliver boende i huset, og derfor gerne vil betale lånet hurtigere ud.

»For øjeblikket flytter 15 pct. af danskerne hvert år. Det peger i retning af, at vi måske ikke bliver boende så længe, som vi går og tror. Tager du et privatlån med lidt kortere løbetid, er der bedre chance for at få investeringen hjem,« siger Michael Hjortholm.

Hvis du ansøger om et privatlån, er det nemt og hurtigt at benytte en formular online, men Michael Hjortholm gør opmærksom på, det kan være en fordel at ringe op.

»At tage et lån handler meget om tillid, og låner du til en tilbygning, er der formentlig tale om et større beløb. Derfor kan det være rart at snakke med en person om lånemulighederne i stedet for at udfylde en upersonlig formular på internettet,« siger han.

Du kan få et indtryk af lånemulighederne hos Santander ved at benytte låneberegneren, eller du kan ringe på telefon 70 21 31 31.

Mere indhold om boligforbedringer:
Environment: Stage 🢒Country: Denmark 🢒Frontend Build: 20241125.1 Backend Build: 2.0.366