Skip to main content

Peder og Sisse har smidt en halv million i en boligrenovering: »Isoleringen var gamle tilbudsaviser«

Når huset alligevel skal renoveres, kan man lige så godt forsøge at spare penge på energiregningen. Det var logikken for ægteparret Peder og Sisse Bolding, da de kastede sig ud i et stort renoveringsprojekt.

Ude på landet, et stenkast nede ad en lang grusvej, der på en varm dag kan se uendelig ud, ligger et rødt murstenshus med funklende nyt tegltag. Her bor en kone, en mand, deres lille søn og en hund. Volvoen har de også. Selv om stationcaren dog er til salg.

Det kan lyde som begyndelsen på et eventyr, og for Sisse og Peder Bolding, som bor i huset, er det faktisk også præcis, hvad det har været. Men som når eventyr er bedst, har det været et strabadserende et.

CTA - Nyhedsbrev tilmelding3.png

Det unge ægtepar flyttede i huset på landet lidt uden for Esbjerg for lidt over et år siden. Adskillige arbejdstimer og udgifter senere står de nu tilbage med et snart færdigmoderniseret hjem med blandt andet nye vinduer og døre, gulvvarme og ny isolering.

Hvad den renovering kommer til at betyde, vender vi tilbage til.

Først stiller vi lige uret et års tid tilbage.

Da familien en augustdag i 2017 står i grusindkørslen ved huset med pakkede flyttekasser, et spædbarn på armen og en masse drømme for deres nye hjem, trænger selve huset til en renovering og en modernisering. Kælderdøren er eksempelvis den originale fra 1955, og den har set bedre dage.

»Der kommer frøer ind ad kælderdøren. Huset trænger generelt til en renovering,« lyder det fra Sisse om standen på det hus, de overtager.

Ægtefællen supplerer:

»Huset er over årene blevet renoveret en lille smule hen ad vejen, men ikke dybdegående. Der var oliefyr ind til år 2015, og det har kostet spidsen af en jetjager at fyre op for varmen. Nu er der træpillefyr,« fortæller Peder.

Vidste du, at du kan få tilskud til energirenovering og dermed spare penge? 
Læs med i artiklen: Tilskud til energirenovering? Sådan får du en økonomisk håndsrækning

Han må siges at vide det. Han har selv boet i huset, da han var en lille dreng, inden hans farmor og farfar overtog det fra hans forældre. Med sin og Sisses indflytning i huset er ringen sluttet.

»Noget af den gamle isolering, vi finder under nedbrydning, er halm, avispapir og en håndskrevet tilbudsavis fra den lokale købmand,« fortæller han.

En løbende proces

Da Peder og Sisse får nøglerne til huset, er de altså helt klar over, at der skal gøres meget, men de er ikke nødvendigvis ude i, at huset skal renoveres fra bund til top.

Parret og deres lille søn flytter ind, delvist i kælderen og delvist på husets første sal, så de frit kan restaurere husets stueplan. Deres plan er egentlig at bevare det nogenlunde, som det er, med enkelte moderniseringer.

»Vi vil have nye lofter og gulve, vinduer og døre, men ellers det samme. Dog ved vi godt, at taget skal skiftes for bedre isolering,« fortæller Peder.

Vil du også energiforbedre din bolig? Læs vores guide og se, hvad dine muligheder er.
Energiforbedring af din bolig? Disse ting kan du optimere

Som mange, der har prøvet kræfter med et stort renoveringsprojekt, sikkert ved, opstår der altid uforudsete udfordringer, ligesom tingene har det med at gribe om sig. Sådan går det også for Peder og Sisse.

»Da vi får pillet gulvet op, kan det for eksempel ikke lade sig gøre at lægge nyt gulv oven på det, der ligger nedenunder, så når vi skal brække det gamle gulv op, kan vi lige så godt få etableret gulvvarme,« siger han. 

Og det er der en særlig grund til, at de gerne vil have etableret, da muligheden opstår.

»Gulvvarme behøver ikke at bruge så meget varme som radiatorer, og fordi det sender varme op fra en stor flade i stedet for bare fra en radiator under et vindue, giver det en bedre varme i huset,« siger Peder.

Planlægger du en større energirenovering, og har du brug for kapital til at føre idéen ud i livet?
Læs hvordan du får et fornuftigt lån i artiklen: Hvordan får jeg det bedste lån?

Husrenoveringen er en løbende proces, for jo længere de dykker ind i projektet, jo mere opdager de nye udfordringer og muligheder i huset.

»Vi havde en anden plan, da vi købte huset. Men så sker der bare meget, når man kommer i gang. Vi vidste dog fra begyndelsen, at vi gerne ville ende med at kunne spare på udgifterne til varmeregningen,« fortæller Sisse.

Fordi det trængte – og for at spare energi

Renoveringsprojektet af det røde landhus har for Peder og Sisse et dobbeltfokus: Huset trænger, og energiforbruget må gerne falde.

Udskiftning af alle husets vinduer og døre er en nødvendighed.

»Flere af dem har svært ved at åbne, så det giver sig selv. Så er det bare en bonus, at de nye også er mere energivenlige end de gamle. De har trængt, og på den lange bane har det så bedre kunnet svare sig økonomisk at tænke energirenovering,« fortæller Peder.

Samtidig oplever de også at blive mødt af lovkrav, der dikterer, hvad der må gøres. For eksempel omkring isoleringen ved taget.

»Når der ikke rigtig var noget isolering før, giver det jo god mening at stoppe en masse i. Derfor har vi nu 350 mm isolering under taget,« fortæller Peder.

Hvorfor flytter vi danskere?
Stor undersøgelse: Læs om de typiske årsager til flytning her

De er enige om, at de sagtens kunne have købt huset og have boet i det, som det var. Men det er bare ikke det, de gerne vil.

»Vi renoverer primært, fordi huset trænger. Vi gør det også for at spare penge på energiregningen, men det er ikke målet i sig selv,« fortæller Sisse.

Lige præcis den tankegang er parret ikke alene om. Mange, der vælger at energirenovere deres bolig, gør det, fordi det kan fungere som et led i et byggeprojekt. Det viser en undersøgelse fra Energistyrelsen

»Vi gør det aldrig igen«

På køkkengulvet sidder parrets søn med en LEGO-kasse tømt ud over gulvet og en række farveblyanter. Sisse er ved at lave mad.

I dag er køkkenet og stuen færdigrenoveret, men en afslappende lur på laurbærrene må vente.

»Vi er godt i gang med renoveringen på første sal. Vi kalder det for etape to herhjemme og inde hos banken,« siger Peder og griner.

»Der skal laves tre værelser og et badeværelse. Et rummeligt og lyst badeværelse. Med badekar. Det er ikke så miljøvenligt, men jeg fylder det kun halvt op med vand,« fortæller Sisse.

4 krav skal du kende, hvis du vil blive godkendt til at låne til boligforbedringer.
Se, om du kan blive godkendt i artiklen her

Planen for førstesalen er at ændre lidt på ruminddelingen i forhold til før. De nye vinduer har de allerede sat i, og taget er isoleret. Så umiddelbart at dømme virker etape 2 noget blidere at komme igennem end etape 1. Godt det samme.

»Renoveringen har været et helt skrækkeligt stort arbejde. Vi gør det aldrig igen. Det er vildt hårdt, når man har et barn på snart to år. Vi levede meget nede i kælderen og sov på første sal, da vi renoverede stueplan,« siger Sisse.

Et projekt af den størrelsesorden, som Peder og Sisse står midt i, koster penge. Mange penge.

Også så mange penge, at det har overrasket.

»Vi synes, det er mange penge, men når vi står tilbage, så har vi et så godt som nyt hus fra gulv til loft. Vi har fordoblet husets værdi i forhold til de vurderinger, vi har fået, men det føles som rigtig mange penge at bruge. Selv om andre, der har forstand på det, sikkert vil sige, at det er utroligt, hvordan vi har fået alt det til de penge,« fortæller Sisse.

Hvad koster det egentlig at låne til boligforbedringer? Og kan det betale sig for dig?
Vi guider i artiklen: Hvad koster det at låne til boligforbedringer?

Peder er uddannet tømrer og arbejder til daglig i faget. Han har stået for store dele af arbejdet selv. For både ham og Sisse har det været vigtigt at købe kvalitet og gode materialer. Ræsonnementet er, at når de køber eksempelvis vinduer og døre i gode materialer, kommer de til at holde i længere tid.

»Det har overrasket mig, hvor dyrt det har været. Jeg synes ellers, jeg har forsøgt ret grundigt at indhente tilbud fra mange tømmerhandler. Jeg har også brugt gode kontakter fra mit arbejde som tømrer, så jeg tænker, vi har fået de rabatter, som man kan få, men prisen løber bare op. Vi laver alt, vi kan selv,« siger Peder.

CTA_1200x600_Energi Plus lån_1_vs2.jpg

Indtil videre har de brugt knap en halv million kroner, og de forventer at skulle bruge yderligere 200.000 kroner på den resterende renovering.

»Det er jo ikke så meget for et næsten helt nyt hus. Slet ikke når vi har købt kvalitet, gode vinduer og ordentlige tagsten og isolering,« siger Peder.

»Det er helt vildt lækkert«

Selv om de stadig mangler at se de endelige resultater på varmemåleren, fordi de endnu ikke har haft to vintre til at kunne sammenligne energiforbruget, har Peder og Sisse en oplevelse af at bo i et kraftigt moderniseret hus med både lavere energiforbrug og forbedret indeklima.

»Indeklimaet er blevet mere rart, fordi der tidligere var gulvtæpper og radiatorer – nu er der trægulv og gulvvarme. Det lugtede ikke før, men det føltes gammelt. Det gør det ikke længere,« siger Sisse.

Hun har et eller andet med vinduer, fortæller hun.

»Jeg kan rigtig godt lide, når et vindue er nyt, og man kan åbne det, uden at det er irriterende. Det er helt vildt lækkert, at vi har fået vinduer med ét håndtag. Man har lyst til at åbne op, så snart der er mulighed,« siger hun.

Hvilken type er du, når du skal flytte? Se, om du kan genkende dig selv i vores liste her.

Da husets tag først er blevet isoleret fra sommeren 2018, har de ikke rigtig noget at kunne sammenligne med, fordi det endnu ikke er blevet testet hen over en dansk vinter.

»Vi kan mærke, at det ikke længere trækker ind nogle steder. Huset er blevet mere tæt, og gulvtæpperne er røget ud for at få mindre støv. Vi forventer, at isoleringen af taget vil give en stor forskel, fordi der er sket en stor ændring fra næsten ingen isolering til rigtig meget,« fortæller Peder.

I kombination med de nye vinduer og døre vil det isolerede tag ganske givet skabe en stor besparelse på energiregningen.

»Jeg tror allerede, at vi har brugt færre sække med piller til pillefyret, end vi ellers ville have gjort. Og så har jeg oplevet færre frøer nede i kælderen,« slutter Sisse med et grin.

Environment: Stage 🢒Country: Denmark 🢒Frontend Build: 20241125.1 Backend Build: 2.0.366