Skip to main content

Skal du bygge eller renovere? Sådan kan du gøre dit byggeri mere bæredygtigt

Skal du renovere din bolig, eller har du byggeplaner, hvor du gerne vil tænke bæredygtighed ind, er der flere steder, du kan sætte ind. Læs mere her.

Vil du gerne tænke bæredygtigt, når du skal i gang med at renovere eller bygge til boligen, men er i tvivl om, hvordan du kommer i gang? Så skal du læse med her, hvor du bliver guidet til netop det.

Bæredygtighed kommer i mange størrelser og niveauer.

Et bæredygtigt projekt kan være alt fra at bruge de gamle terrassebrædder til en sandkasse til ungerne, til et helt hjem bygget i genanvendte materialer og med stort fokus på energibesparelse.

I denne artikel kan du blive klogere på, hvordan du vælger bæredygtige materialer, konkrete energiforbedringer til din bolig, og hvordan du kommer af med byggematerialer på en bæredygtig måde.

Kan det betale sig at lave bæredygtig byggeri rent økonomisk? Vi stiller skarpt i artiklen herunder. 
Få svaret i guiden her.

Lad os lige indlede med en generel melding om bæredygtigt byggeri fra Energistyrelsens Sparenergi.dk.

»Det gode materiale og byggedetaljer skal altid ses i forhold til det enkelte hus, og der er derfor altid en grad af unøjagtighed ved generelle beskrivelser og løsninger. Men som tommelfingerregel for den mest bæredygtige løsning skal den belaste miljøet mindst muligt, holde længe (god holdbarhed og godt indbygget), være nem at reparere og bestå af genanvendelige materialer,« lyder det fra fra SparEnergi.

Med andre ord vil generelle guides som denne være netop dét, generelle, og derfor skal du også altid vurdere, hvad der passer bedst til dig og din situation.

Kan man energirenovere en lejebolig eller andelsbolig? Ja, er det korte svar – se hvordan herunder.
Guide til energirenovering af leje- eller andelsbolig.

Men som SparEnergi også skriver, så handler det først og fremmest om at belaste miljøet mindst muligt, bruge genanvendelige og holdbare materialer og vælge materialer, som er nemme at reparere.

Og du skal huske, at du ikke nødvendigvis kan redde hele verden, men at lidt også har ret. 

»Når man har gjort sig klart, at man gerne vil tage et medansvar, er der en masse parametre, der spiller ind på, hvad man så reelt kan opnå,« lyder det fra Tine Nielsen, arkitekt og fagekspert hos Bolius.

»Sørg for at vælge, hvad det er, du kan gøre. For man kan ikke gøre det hele, og man kan ikke redde hele verden, men man kan tænke ind i sit projekt, hvordan man kan belaste mindst muligt,« siger hun.


Hun opfordrer til, at man tager stilling ud fra sin konkrete situation. 

»Sæt dig ind i, hvad du skal bruge, og hvordan du opnår det med mindst mulig belastning,« lyder det fra fageksperten. 

Med de ord – lad os komme i gang

Først og fremmest skal du vide, at det er særligt oplagt at tænke bæredygtighed ind, når du alligevel skal i gang med et renoverings- eller byggeprojekt. 

»Når man alligevel f.eks. skal have nyt tag på sin bolig, skal man tænke ind, hvordan man kan sænke boligens energiforbrug,« siger Michael H. Nielsen, direktør i Dansk Byggeri. 

»I 1980 fik vi det første bygningsreglement med krav til energiforbruget i bygninger herhjemme. Siden er kravene blevet skærpet løbende. 65 procent af vores bygninger er fra før, vi fik de krav, så når man skal i gang med at renovere de ældre bygninger, er det vigtigt, at man også tænker energiforbruget ind, og hvordan man kan reducere det omkostningseffektivt, fordi der kan være meget at hente der,« siger han.

Nu vil vi gennemgå, hvilke materialer du skal gå efter for at vælge bæredygtigt, når du skal i gang med et byggeri eller et renoveringsprojekt.

Er træpillefyr en fornuftig varmekilde – eller skal du vælge noget andet?
Læs med i artiklen: Er træpillefyr miljøvenlig opvarmning?

Dernæst kan du blive klogere på, hvor på din bolig det kan betale sig at tænke bæredygtighed ind. Til sidst kan du også læse om, hvordan du på en bæredygtig måde kommer af med dit byggemateriale.

Valg af materialer

Når du skal vælge materialer til dit renoverings- eller byggeprojekt, skal du gå efter materialer, som har lave miljøomkostninger, hvis du gerne vil bygge eller renovere bæredygtigt.

»Ved valget af materialer skal man kigge på, hvor de kommer fra, og hvor miljørigtige de er. Hvilken energi er for eksempel indlejret i produktionen, og hvor langt bliver byggematerialet transporteret, før det kan indbygges i en bygning,« siger Michael H. Nielsen fra Dansk Byggeri.

Ifølge Danske Boligarkitekter er der især 5 ting, som er afgørende, når du skal vælge bæredygtige materialer til din bolig.

Naturlighed, tilgængelighed, produktion, holdbarhed og genbrug.

Naturlighed handler om at vælge materialer, som ikke skal skabes kunstigt, men som findes i naturen.

Tilgængelighed handler om at vælge materialer, som verden har rigeligt af, og som ikke kommer langvejs fra, men er lokale.

Produktion handler om at vælge materialer, som ikke er blandingsprodukter, men som er materialer, der findes naturligt, da de er mere miljøvenlige. Desuden skal man kigge efter materialer, som er produceret under ordentlige forhold. Det gør du ved at gå efter FSC-mærket og Fairtrade-mærket.

Holdbarhed handler om at vælge materialer, som kan holde i mange år – både i forhold til slid, men også i forhold til udseende. Tænk også over, hvor meget materialet skal vedligeholdes eller repareres.

Genbrug handler om at vælge materialer, som kan bruges igen og igen, ligesom du kan forsøge selv at finde brugte materialer, når du skal bygge nyt eller renovere.

Herunder vil vi gennemgå konkrete materialer, som kan bruges i et byggeri eller til en renovering.

Træ: 

Det er på mange måder svært at forestille sig et mere naturligt byggemateriale end træ. Overalt på jorden pryder træ i forskellige afskygninger landskabet, og som bæredygtigt byggemateriale er det særdeles velegnet. Træ er en ressource, der konstant kan fornys, det har en lang levetid og produktionen af det til byggemateriale er meget lidt energiforbrugende.

Der er dog et par ting, som er gode at holde øje med, så du sikrer dig, at træet er bæredygtigt.

Først og fremmest skal du kigge efter træ, som er FSC-certificeret. FSC-mærkatet fortæller dig, at det er bæredygtigt træ, som er fældet i en skov, hvor der ikke bliver fældet mere træ, end skoven kan nå at reproducere. Desuden kan det være en god idé at gå efter træ, som er produceret så lokalt, som det er muligt, så det ikke er blevet transporteret over store afstande.

Bambus: 

Et oplagt bud på et bæredygtigt materiale er bambus. Bambus vokser hurtigere end almindeligt træ og kan derfor også optage mere CO2 og frigive mere ilt. Helt op til 35 procent mere.  

På den positive side tæller derudover, at bambus er dobbelt så hårdt som almindelige danske træsorter som eg, fyr og bøg. Ved bambus er det også vigtigt, at du vælger FSC-mærket bambus.  

På den negative side er den lange CO2-krævende transport fra plantagerne i Asien.

Skifer: 

Stenarten skifer har i århundreder været brugt som belægning på tage og som facadebeklædning på huse. Skifer er fra et bæredygtigt synspunkt en lidt blandet størrelse. Skifer skal nemlig hentes op af jorden i et stenbrud, og den proces er meget ressourcekrævende. Desuden kan skifer ikke udvindes i Danmark, hvorfor det skal importeres. Til gengæld er det meget slidstærkt, et naturligt materiale, og det kan holde sig pænt i flere hundrede år uden vedligeholdelse. Og det er godt for både miljøet og din pengepung.

Hvordan får du Danmarks billigste lån til boligforbedringer?
Vi deler ud af vores bedste råd til et billig lån til boligforbedringer. 

Hvor mursten skal have mørtel for at hænge sammen, er det ikke tilfældet med skifer, som derfor kan genanvendes utallige gange. Ydermere skal materialet ikke brændes ved høje temperaturer.

Tegl:

I Danmark er mange af vores huse bygget af mursten og tegl. Et godt, gammelt dansk byggemateriale, som både er meget holdbart og ganske vedligeholdelsesfrit. Derfor kan du også overveje at bruge brugte mursten, det kan de sagtens holde til. Faktisk kan hele 95 procent af alle mursten genbruges, hvis de renses for mørtel, og for hver mursten, der genbruges, sparer vi miljøet for 0,5 kg CO2.

Tegl har den ulempe, at det skal brændes meget længe ved meget høje temperaturer, og den proces kræver meget energi til ulempe for miljøet. Netop dét understreger pointen med at genbruge mursten eller tagsten, så vidt det er muligt.

Generelt for alle materialer gælder det, at man skal forsøge at gå efter materialer, som ikke er blevet behandlet i særlig stor grad. 

»Undgå materialer med unødvendige behandler som trykimprægneringer og bestemte malinger. Mursten belaster miljøet, når den skal brændes, men til gengæld kan den holde i mange hundrede år. Gør bevidste valg, når du vælger materialer – hvad skal det kunne holde til og kunne klare,« siger Tine Nielsen. 

Hun understreger, at der kan være særlig god grund til at tænke tidsperspektivet ind i sit byggeri eller sin renovering. 

»Tidsaspektet ved bæredygtigt byggeri er meget vigtigt. Tidligere spekulerede man ikke så meget over, hvor længe produkter kan holde. Det gør man mere i dag. Kvaliteten på produktet skal være i orden, og det skal æstetisk også være pænt om 50 år, for ellers bevarer man det ikke,« siger Tine Nielsen.

I sagens natur er det umuligt at spå om fremtiden. Ingen ved, hvad der bliver moderne at bo i, og hvilke boformer der bliver moderne. Derfor skal man vælge genanvendelige materialer, men ikke nok med det – man skal også konstruere på en genanvendelig måde, lyder det fra fageksperten. 

»Monter tingene, så de kan genanvendes, skilles ad, osv. Før i tiden blev vinduer monteret med skruer i karmen, men i moderne tider, skal man faktisk smadre karmen for at få et vindue ud. Der er mange af den slags små ting, man kan indtænke, så tingene kan skilles ad og bruges igen, uden de går i stykker,« siger hun. 

Energiforbedringer på din bolig

Hvis du skal i gang med at renovere din bolig eller bygge nyt, er der nogle særlige områder, hvor du skal sætte ind, hvis du vil tænke bæredygtigt.

Kig især på klimaskærmen, som groft sagt er bygningens skal. Det vil sige vægge, vinduer, døre, tag og gulv – alt det, der adskiller boligens indre fra dens omgivelser.

15 procent af varmen i et hus forsvinder ud af vinduerne, 15 procent forsvinder gennem taget, 29 procent gennem væggene, 16 procent gennem utætheder og 25 procent gennem gulvet.

Tager man et typisk hus, går cirka 66 procent af energien til opvarmning af boligen, så ved for eksempel at efterisolere din bolig, forbedrer du indeklimaet, og endnu vigtigere fra et bæredygtigt synspunkt så sænker du også dit varmeforbrug betydeligt.

Du kan altså eksempelvis sænke dit varmeforbrug til gavn for miljøet – og din pengepung – ved at udskifte boligens vinduer eller døre til lavenergiløsninger, der reducerer boligens samlede energitab.

Husk, at når du vælger at efterisolere, vil dit hus også blive mere tæt, hvorfor det kan blive nødvendigt med et ventilationsanlæg med varmegenvinding.

Du kan læse meget mere om, hvordan du kan energioptimere din bolig, så den bruger mindre energi, i denne artikel.

Når du skal af med materialer

I forhold til at komme af med byggematerialer er der ifølge SparEnergi tre ting, som er væsentlige; spild, genbrug og affaldshåndtering. 

Spild dækker over, at man skal vælge et design på sin bygning, som ikke kræver, at materialerne skal skæres meget til, så der opstår meget spild. Desuden skal det være pakket i bæredygtigt emballage. 

Genbrug dækker over, at der i en nedrivning ofte vil være materialer, som kan genbruges direkte i et nyt projekt. SparEnergi anbefaler, at man direkte spørger entreprenøren om at lade flest mulige materialer gå til genbrug. 

Et privatlån kan være billigere end et banklån, når det kommer til at låne til udbetaling af et hus.
Læs med i vores guide til at låne til udbetaling af hus.

Affaldshåndtering dækker over, at det er bedst for miljøet, at al materiale sorteres på en miljøcentral, og at man desuden ved indkøb af materialer skal tænke ind, om det kan genbruges. 

Som helt almindelig boligejer har man også et ansvar for at tage del i bæredygtigheden, mener direktør i Dansk Byggeri Michael H. Nielsen. 

»I byggeriet er der stort fokus på at få lavet gammelt affald til råstof for ny produktion, så vi får sorteret og gjort affald til en ny ressource. Det kan den enkelte borger også bidrage til. Er der farlige stoffer i mit byggeaffald, og hvordan kildesorteres affaldet fra f.eks. en ombygning eller en renovering?,« siger Michael H. Nielsen.

»De spørgsmål skal man stille sig selv som boligejer, så man får styr på, om der er farlige stoffer, når man går i gang med at rive ned, og man får afleveret affaldet de rigtige steder. Som borger er man også med til at sikre, at affald bliver til en ny ressource,« siger han.

Husk Bygningsreglementet

Når du bygger om eller udfører større energiforbedringer på din bolig, skal du desuden altid overholde Bygningsreglementet. Læs om det her.

Environment: Stage 🢒Country: Denmark 🢒Frontend Build: 20241125.1 Backend Build: 2.0.366