Det perfekte rejsemål for dig som er madinteresseret
Med Europas højeste tæthed af Michelin-restauranter, fantastiske madmarkeder og sin egen version af tapas bør San Sebastian stå højt på alle madinteresseredes liste over rejsemål.
Med sine knap 200.000 indbyggere er San Sebastian langt under metropolerne Barcelona og Madrid i størrelse. Placeringen langt mod nord i Spanien sørger desuden for, at strandløver på jagt efter paraplydrinks hellere vælger andre steder. Men hvis du er interesseret i mad, bør byen placeres højt på listen over potentielle rejsemål.
San Sebastian, eller Donostia som byen kaldes på baskisk, har blandt andet verdens næsthøjeste tæthed af Michelin-restauranter – kun overgået af japanske Kyoto. Desuden byder byen og området på hele fire restauranter fra den prestigefyldte »World's 50 best restaurants«-kåring – blandt andet sjettepladsen Asador Extebarri.
Gourmetoplevelser i verdensklasse er med andre ord aldrig langt væk i San Sebastian, men det er også fuldt ud muligt at nå den gastronomiske himmel uden at bruge alle feriepengene på et enkelt restaurantbesøg. Madmarkederne La Brexta og San Martin vil med garanti få dine mundvige til at løbe i vand. Her kan du vandre mellem små butikker, som sælger alt fra ferske sæson-grøntsager til fristende skinker, nyfanget fisk og lokal vin. Bed om en smagsprøve, og husk at gemme plads i kufferten til, at du kan have delikatesser med hjem.
Ikke tapas, men pintxos
Mens de fleste danskere efterhånden har stiftet bekendtskab med den spanske ret tapas, er den baskiske variant pintxos (udtales pinchos) mindre berømt – men bestemt ikke dårligere. Pintxos er kort og godt små skiver brød toppet med forskellige ingredienser og spiddet med en tandstikker.
Den catalanske hovedstad, Barcelona, er kendt for sine tapas.
Læs vores guide til hvad du bør opleve i Barcelona.
Alt fra fisk og kød til æg, kartofler og grøntsager kan serveres på brødet, og tandstikkeren fungerer både til at holde det hele sammen og som din regning, når du er færdig. Så tæller personalet, hvor meget du har spist baseret på antallet af tandstikker, og lægger det hele sammen til en pris.
Du finder pintxos over hele San Sebastian, og hvis du skal gøre det på den rigtige lokale måde, tager du nogle venner med dig, går fra bar til bar og prøver flere forskellige udgaver i løbet af en aften.
Til pintxos drikker du enten små øl kaldet zurito eller en speciel type hvidvin, som kaldes txakoli eller txakolina. Den syrlige og friske vin passer specielt godt til fisk og skaldyr, som der findes meget af i San Sebastian. Når bartenderen holder flasken en meter over glasset for at sørge for at få luft nok i vinen på vej ned i glasset, bliver det også en forestilling i sig selv at bestille txakoli.
Madklubber med lange traditioner
En af grundene til, at San Sebastian er blevet kulinarisk højborg, er de lange traditioner for madklubber – såkaldte txoko'er. Det er uformelle klubber, hvor medlemmerne mødes for at lave og spise mad, drikke vin og synge sammen med venner.
Herunder kan du få et overblik over de forskellige restauranter.
Klubberne har gerne i underkanten af 80 medlemmer, og medlemmerne har mulighed for at invitere venner og familie med. Man tager ingredienserne til maden med hjemmefra og tilbereder retten på stedet. Efter besøget betaler man for det, man har brugt af fælles ingredienser og drikkevarer, ved at putte penge i klubkassen – det hele er fuldstændig tillidsbaseret.
Da det kræver en personlig invitation fra et medlem for at besøge en txoko, vil en ægte oplevelse af klubberne være vanskelig at få for de fleste turister. Der findes dog enkelte arrangerede ture, hvor man får lov at komme ind bag de lukkede døre. Traditionelt var madklubberne kun tilgængelige for mænd, men de fleste har i dag åbnet for, at kvinder også kan komme med. Det er imidlertid værd at bemærke, at nogle fortsat opererer med meget traditionelle kønsroller, så kvinder ikke får lov at komme med i køkkenet. Det kan man tjekke med arrangøren, før man bestiller en rundvisning.