Skip to main content

GUIDE: Sådan lukker du sommerhuset ned for vinteren

Er du ny sommerhusejer, kan det være en udfordring at få overblik over, hvad du skal gøre, for at sommerhuset overlever vinteren uden skrammer. Vi giver dig en simpel guide til, hvordan du lukker sommerhuset ordentligt ned.

Vinteren kan være hård ved sommerhuset, og det kan betyde markante skader på det, hvis du ikke får det lukket ordentligt ned for vinteren. Skaderne kan koste dig tusindvis af kroner, som du helt kan undgå, hvis du tager nogle simple forholdsregler imod kulde, regn og blæst.

Det fortæller Susanne Østergaard, som er regionschef for sommerhusudlejninge Novasol i Nordjylland, og med 36 år i udlejningsbranchen, har hun set lidt af hvert.

»Jeg har været igennem rigtig mange vintre og set skader på rigtig mange sommerhuse, som ikke har været lukket ordentligt ned,« siger hun.

Det typiske problem er frostskader i vandrør og armaturer. Hvis de sprækker eller sprænger løber vandet frit i sommerhuset, hvilket kan give store vandskader.

Ønsker du at bruge sommerhuset hele året?
Vi giver dig her en guide til, hvad du skal være opmærksom på for at sikre dig, at sommerhuset er klar til helårsbrug.

 

cta---nyhedsbrev-tilmelding4.pngI et sommerhusområde, hvor der typisk er ret affolket om vinteren, kan der gå lang tid, før et brud på et vandrør bliver opdaget, så selvom vandskaderne i selve sommerhuset kan være dyre nok i sig selv, er det typisk ikke det værste.

»Jeg har set rigtig mange vandskader, men mange gange er vandregningen den dyreste, for bliver bruddet ikke opdaget, kan vandet løbe frit i flere uger eller måneder,« siger Susanne Østergaard.

Har du ikke lukket sommerhuset ordentligt ned, kommer du typisk til selv at stå med regningen, for forsikringen dækker ikke, hvis du ikke har lukket for vandet i dit sommerhus.

Heldigvis har overgangen til digitale vandmålere gjort, at det lokale vandværk kan spotte et overforbrug og reagere på det.

»De kan se, hvor der er et overforbrug, og så ringer de til sådan nogle som os, som ofte kommer i sommerhusområder. På den måde kan vi hjælpe med at opspore et muligt brud på en vandledning,« fortæller regionschefen.

Må du leje sommerhuset ud hele året?
Få svar på alt om udlejning af sommerhuset lige her

For at lukke sommerhuset ordentligt ned er der nogle ting, som er nødvendige at gøre, og nogle, det er en rigtig god idé at gøre. Vi præsenterer en guide i listeform, udarbejdet i samarbejde med Susanne Østergaard fra Novasol.

Undgå skader i sommerhuset

Først og fremmest handler en god nedlukning om at sikre mod brand og frostskader i vandrør og armaturer. Derfor gælder det om at slukke HPFI-relæet, lukke for vandet og tømme alle installationer, der har med vand at gøre.

  • Luk for vandet ude i brønden
  • Tøm varmtvandsbeholderen
  • Tøm cisternen, eller hæld kølervæske i, som kan forhindre vandet i at fryse
  • Tøm alle vandhaner
  • Skru blandingsbatterierne fra hinanden, og tøm vandet ud
  • Sluk HPFI-relæet, så der ikke er noget, der står tændt

»Det kan lyde overdrevet at skulle skrue blandingsbatterierne fra hinanden, men jeg har selv fået ødelagt en bruser på den konto,« advarer Susanne Østergaard.

Når installationerne er sikret, gælder det om at undgå, at vand udefra - altså regn - ikke kan skabe problemer i huset.

»Man kan sige, at i dagens Danmark er det nødvendigt at tilse sine tagrender og tjekke for utætheder på taget, så der ikke kommer vand ind i huset, for det kan også give store skader,« vurderer regionschefen.

  • Tilse tagrenderne for at sikre, at regnvandet kan komme væk fra huset.
  • Tjek for utætheder på taget, særligt omkring skorsten og udtag eksempelvis fra emhætte.
  • Tjek for utætheder ved døre og vinduer.

Undgå uheld i sommerhuset

Hvis du lukker sommerhuset ned for vinteren, går der typisk omkring et halvt år, før du åbner det igen. Meget kan potentielt ske i den tid, og derfor er der nogle ting, som måske ikke er nødvendige, men en meget god idé at gøre, for at sikre mod uheld i sommerhuset.

Storme kan ramme sommerhuset hele vintersæsonen, og samtidig er der en risiko for ubudne gæster, når huset står tomt i længere tid. Du bør derfor stormsikre huset og haven og sørge for ikke at friste tyve.

  • Tag havemøblerne ind, og har du ikke et skur, kan de stables i stuen om nødvendigt.
  • Trampoliner og andre udendørseffekter, som kan blæse væk, tages ligeledes ind.
  • Lad alle indvendige døre stå åbne for at sikre god luftcirkulation.
  • Fjern alle værdigenstande, som er synlige fra vinduerne.
  • Lad gardinerne være slået fra, så ubudne gæster kan se, der ikke er noget at komme efter. På den måde slipper du for en knust rude.

Hvis du benytter sommerhuset hele året, eller måske lejer det ud i dele af vintersæsonen, er det en god idé at investere i en varmepumpe. Den kan holde huset frostfrit og gør det nemt at få varme i huset, når du kommer derop.

»Med en varmepumpe kan du holde temperaturen i sommerhuset på 10 grader hele vinteren. Det er helt klart det bedste for huset, at lade det stå med lidt varme på vinteren igennem,« siger Susanne Østergaard fra Novasol i Nordjylland.

Du bør stadig lukke for vandet, når du tager derfra, men du slipper for den helt store gennemgang af sommerhusets installationer.

Environment: Stage 🢒Country: Denmark 🢒Frontend Build: 20241125.1 Backend Build: 2.0.367