Skip to main content

GUIDE: Sådan tilpasser du sommerhuset til helårsbrug

Ønsker du at bruge sommerhuset hele året? Vi giver dig her en guide til, hvad du skal være opmærksom på for at sikre dig, at sommerhuset er klar til helårsbrug.

Der er så hyggeligt i sommerhuset. Roen og freden sænker sig over familien, og det føles som om, man er meget længere væk end den fysiske afstand fra hjemmet til sommerhuset. Hvis du er én af dem, som gerne vil udnytte denne fornemmelse hele året, gennemgår vi i denne artikel, hvad du bør være opmærksom på, før du kan gøre drøm til virkelighed.

Læs også: Husk at lukke sommerhus ned for vinteren

Sagen er nemlig, at mange sommerhuse ikke er bygget til helårsbrug, og det kan derfor kræve en ombygning at gøre sommerhuset klar til vinterbrug. Det fortæller Pernille Hjorth, som er arkitekt og sekretariatsleder hos Danske Boligarkitekter.

»Især ældre sommerhuse er absolut ikke bygget til at blive brugt om vinteren. Nogle sommerhuse er ikke isoleret, andre har kun sparsom isolering, mange har ikke termoruder og måske heller ikke en ordentlig varmekilde,« siger hun.

Renovering af sommerhus eller bolig kan koste mange penge, og skal du låne til projektet, kan du i denne artikel få styr på begreber som ÅOP
og få indblik i, hvordan du finder Danmarks billigste lån til forbedringer af sommerhus og bolig

Ting som isolering og vinduer hører til husets såkaldte klimaskærm, og det er et godt sted at begynde, når du vurderer, hvad der skal til for at benytte huset hele året. Det er imidlertid ikke nok at kigge på klimaskærmen.

Derfor har vi samlet en liste over fem områder i sommerhuset, du bør kigge nærmere på, når du gerne vil bruge det hele året:

  1. Isolering
  2. Opvarmning
  3. Udluftning
  4. Køkkenet
  5. Opholdsplads

I det næste gennemgår vi hver af de fem områder og uddyber, hvad problemerne kan være, og hvordan du løser dem.

1. Er huset tilstrækkeligt isoleret?

Nyere sommerhuse er ofte isoleret som et hvilket som helst andet hus, men i ældre sommerhuse er der sparet på isoleringen. Oprindeligt var tanken, at det netop kun skulle bruges om sommeren, så isolering var overflødig.

Det giver imidlertid mange ulemper, hvis et hus ikke er ordentligt isoleret, fortæller Pernille Hjorth.

»I vinterhalvåret er et hus uden isolation et hus med dårligt indeklima. Det giver træk, og der er fodkoldt, men det kan også have sine udfordringer om sommeren, hvor huset bliver for varmt.«

Derfor er efterisolering af et sommerhus et fornuftigt projekt, uanset om du har tænkt dig at bruge huset i vinterhalvåret. Der kan være flere steder i huset, hvor der er brug for efterisolering, og det kan være svært at bedømme, hvor du skal begynde. Hos Danske Boligarkitekter lægger Pernille Hjorth vægt på, at det kræver en individuel vurdering af huset at finde ud af, hvilket område det bedst kan betale sig at renovere som det første.

Er du interesseret i at efterisolere dit sommerhus eller din bolig, kan du blive klogere på isoleringsmaterialerne lige her:
Hvilken isolering skal jeg vælge?

For at hjælpe dig i prioriteringen kommer her 3 gode råd om efterisolering, som Pernille Hjorth har indhentet hos fageksperterne hos Videncentret Bolius:

  1. Prioritér din indsats. Da det er de første 10-20 cm isolering, der giver den største effekt, bør du fokusere din indsats på de steder, hvor der ingen isolering er.
  2. Vælg de nemme løsninger først. Et dårligt isoleret sommerhus kan tabe varme mange steder fra. Men arbejdet med at efterisolere er ikke lige nemt alle steder, og derfor bør du sætte ind der, hvor det er mindst kompliceret. Selvom både taget og gulvet trænger, vil det ofte være nemmere at efterisolere taget.
  3. Kontakt forsikringen. En efterisolering, der ikke er udført korrekt, kan give skimmelsvamp og rådskader i husets konstruktioner, og det kan få betydning for din forsikringsdækning. Derfor bør du altid kontakte dit forsikringsselskab før du går i gang med efterisoleringen.

Hvis du står over for at skulle efterisolere ydervæggene, har du som udgangspunkt valget mellem at efterisolere indvendigt og udvendigt. Det kan virke som en enkel løsning selv at smide noget isoleringsmateriale på indersiden af væggene og så være tilfreds med det, men det er, ifølge Pernille Hjorth, en dårlig idé.

»Hvis du efterisolerer indvendigt, skal du sørge for at lave en fuldstændig tæt dampspærre, og det er der mange, som ikke selv kan,« siger hun.

Særligt i kanter og rundt om stikkontakter kan det være svært at få dækket godt af, og lykkes det ikke, kan det skabe store problemer.

»Du risikerer, at fugten kommer ind mellem isoleringen og væggen, og det danner grobund for skimmelsvamp,« fortæller Pernille Hjorth.

Derfor anbefaler arkitekten at få lavet en udvendig efterisolering af ydervæggene. Det giver et bedre indeklima, du undgår risikoen for skimmelsvamp, og så er der lige én ting til.

»Ældre sommerhuse er typisk meget små. Hvis du isolerer indvendigt, tager du noget af pladsen, men det undgår du ved at efterisolere udvendigt,« påpeger hun.

2. Kan varmekilden varme hele huset op?

Der er ikke meget, der slår en kakkelovn i et sommerhus’ evne til at sprede hygge på en kold dag. Hvis det imidlertid er den primære varmekilde i de kolde måneder, er det hverken godt for klimaet eller indeklimaet.

»Det er ikke så bæredygtigt med en kakkelovn, og den bedste løsning indeklimamæssigt er de her varmepumper, som mange får installeret i disse år,« forklarer Pernille Hjorth.

Varmepumper er elektriske, men meget mere effektive end elradiatorer, og de kan desuden indstilles til at holde huset frostfrit hele vinteren. Det kan lyde som en stor udskrivning, men frostfrit betyder blot, at indetemperaturen ikke kommer under eksempelvis fem grader, og det kræver ikke så meget energi.

Du kan læse meget mere om de forskellige varmekilder i denne artikel:
Varmekilde: Hvilken skal jeg vælge?

»Det betyder, du slipper for en masse temperatursvingninger i huset og undgår fugtophobning. Samtidig går det hurtigere at få varmet huset op, når du tager i sommerhuset,« siger arkitekten.

Dermed ikke sagt, at man bør smide kakkelovnen ud, for det er stadig hyggeligt at tænde op i den, og den fungerer som et godt supplement til varmepumpen på en særlig kold dag.

3. Hvad har du af udluftningsmuligheder?

Der er typisk ikke nogen egentlig ventilation i sommerhuset, men om sommeren kan man lade vinduer og havedøren stå åbne det meste af tiden. Det gælder dog ikke om vinteren, hvor det hurtigt kan blive en kold fornøjelse at friske luften i huset op.

Det lyder måske ikke som en vigtig ting, men mados, vanddamp og CO2 kan hurtigt forurene luften i et lille sommerhus. Derfor bør man kigge på, hvad der er af udluftning i sommerhuset, hvis man vil bruge det hele året, og om nødvendigt installere ventilation.

»Der kan godt blive lidt indeklemt i et sommerhus, når hele familien er der, og vinduerne er lukkede,« siger Pernille Hjorth, som advarer om, at den “naturlige” ventilation fra eksempelvis utætte vinduer ikke er nok.

Trænger dit sommerhus til nye vinduer? Få indblik i de mange fordele ved en udskiftning i  artiklen:
Bedre indeklima og mindre varmeforbrug med energirenovering af vinduer

»Enten skal man være skarp på at følge udluftningsrådene, eller også kan man bygge ventilation ind i huset, og det gør altså ikke noget, der kommer kold luft ind, for den er faktisk nemmere at varme op end den varme og stillestående luft, der allerede er i huset,« siger hun.

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt dit hus trænger til udluftning, så hold øje med vinduerne. Hvis der samler sig kondens på dem, eller de har tendens til at dugge til, er det tid til at lufte ud.

»Så må man lukke op og skabe gennemtræk et stykke tid. Du kan ikke helt slippe for at lufte ud, hvis du har indbygget ventilation, men det hjælper,« siger Pernille Hjorth.

Husk desuden, at jo tættere et hus er, jo mere har du brug for god udluftning, og det betyder, at hvis du efterisolerer huset, er det en god idé også at kigge på noget udluftning, for ellers kan det give problemer for indeklimaet.

4. Er der bordplads og udstyr nok i køkkenet?

Når vi lukker havedøren for kulden og tilbringer mere tid inden døre, ændrer det også vores behov i køkkenet. Om sommeren kan man nemt tage grøntsagerne med ud til havebordet og skære dem ud derude, men det er ikke nødvendigvis så rart om vinteren.

Der kan også være forskel på, hvad vi har lyst til at lave i køkkenet afhængigt af årstiden. Måske bliver der bagt lidt flere kager om efteråret og lavet flere pastasalater om sommeren.

Hvis køkkenet i dit sommerhus kun er gearet til sommeren, kan det være nødvendigt med en opgradering, når du gerne vil bruge mere tid ved kødgryderne i vinterhalvåret.

»Nogle af de helt gamle sommerhuse har kun halvanden meter bordplads, og det kan være anstrengende en hel vinter. Det kan være en god idé at kigge på at udvide bordpladsen og måske investere i nogle moderne hårde hvidevarer, hvis du skal være der gennem vinteren,« forklarer Pernille Hjorth fra Danske Boligarkitekter.

Overvejer du et nyt køkken? Prisen på et nyt køkken varierer meget
få konkrete priseksempler på nye køkkener i denne artikel

Overvej eksempelvis, om du skal have et fuldt komfur eller måske et større køleskab, så du slipper for så mange ture til købmanden. Der kan nemlig godt være længere til nærmeste indkøbsmulighed uden for de store byer.

Et potentielt stort problem for indeklimaet i små, ældre sommerhuse er stegeos fra køkkenet, for det kan være svært at få luftet ordentligt ud i de kolde måneder.

»Stegepartikler er noget skidt, og de bliver hængende, hvis vi ikke får dem ud, så der kan det være en idé at installere en emhætte, og det er heldigvis nemt i de gamle træhuse,« siger hun.

Alternativt kan man med fordel holde gang i grillsæsonen, også når det er koldt.

»Du kan grille hele året, og det betyder, du kan slippe for at forpeste luften indenfor med stegeos, når du bruger grillen,« fortæller Pernille Hjorth.

5. Er stuen stor nok til “indehygge”?

Om sommeren vil mange nok helst være udenfor det meste af tiden, men efteråret og vinteren kalder i højere grad på “indehygge”, og spørgsmålet er, om der er plads til det i dit sommerhus.

»Pladsbehovet er meget individuelt. Nogle har brug for en stor sofa, fjernsyn og en god internetforbindelse, mens andre foretrækker lange aftener ved spisebordet, så start med at kigge på din livsstil, og sørg for, der er plads til det, der er vigtigt for dig,« siger Pernille Hjorth.

Hun bor selv i et sommerhuskvarter og har lagt mærke til, at flere har henlagt hjemmearbejdspladsen til sommerhuset. Der er ro og fred, og typisk en bedre udsigt end i byen, så hvis det er relevant for dig, er det måske værd at kigge på muligheden for at indrette en arbejdsplads i sommerhuset.

»Det er der ikke mange, der har tænkt ind før coronakrisen, men det at have en mulighed for en arbejdsplads i sommerhuset kan være guld værd.«

Helårsbrug, hvad skal jeg vide?

Dit sommerhus står der i forvejen året rundt, og udvendigt gør det derfor ingen forskel, om du kun bruger det om sommeren, men indenfor kan det slide mere på interiør, varmtvandsbeholder og andre installationer at du bruger sommerhuset hele året.

Derfor er det vigtigt, du holder øje med slitagen generelt i dit sommerhus, når du begynder at bruge det oftere.

Derudover skal du vide, at når du tager i sommerhuset uden for sæsonen, kan det føles meget anderledes. Der er nemlig typisk kun få andre beboere i området, og det betyder, du kan føle dig mere alene, og der ofte er meget mørkt i sommerhusområdet.

»Hvis du vælger at bruge sommerhuset hele året, kan du overveje at opgradere haven med lidt udendørsbelysning, som styrker rumfornemmelsen udenfor og giver dig noget at kigge på, når det er mørkt,« foreslår Pernille Hjorth, som understreger, at man bør vælge nogle få steder ud og ikke lyse hele haven op.

Er du i tvivl om, hvordan du finder det bedste lån til forbedringer i boligen eller sommerhuset, Så se med i denne
Video: Det skal du vide for at få det bedste lån

»Der er en stigende opmærksomhed på, at lys også kan være en gene, og derfor er det vigtigt, du ikke installerer generel belysning i haven. Nogle få velvalgte spots, eller lyspunkter i haven, som lyser på “noget”, så vi kan se træet og blomsterbedet, kan til gengæld gøre det til en endnu større oplevelse at sidde indenfor i huset og kigge ud,« siger hun

På den måde kan du skabe nogle små “rum” udenfor, hvilket afhjælper følelsen af at sidde i et lille sommerhus med mørke omkring, for det er ikke rart.

Environment: Stage 🢒Country: Denmark 🢒Frontend Build: 20241125.1 Backend Build: 2.0.367