Skip to main content

Bådkøbsguide: Sådan køber du båd hos en forhandler

Hvis du har fundet drømmebåden hos en forhandler, får du her svaret på, hvad du skal være opmærksom på, hvad enten du køber den brugt eller fra ny.

Santanders Bådkøbsguide guider dig til et godt bådkøb gennem en serie af artikler, som indeholder al den information, du har brug for. I de andre artikler kan du læse om:

Som gammel søfartsnation har det altid været en populær fritidsbeskæftigelse at sejle ud på bølgen blå, men de senere år er der sket en stigning i populariteten.

Tv-serier som “Kurs mod fjerne kyster” og “Over Atlanten” har formentlig en del af æren, men bådindustrien oplever i hvert fald at få en ny type kunder.

»Vi er begyndt at støde på en ny type kunde, som kun har ganske lidt erfaring. Jeg tror blandt andet, at tv-serier har gjort noget godt for folks eventyrlyst, så vi ser faktisk folk, som kommer ind og siger: “Vi vil gerne købe en båd, men vi ved ikke rigtig noget om det”,« fortæller Kasper Wedersøe, der er medlem af teknisk udvalg hos Dansk Sejlunion, bådekspert og medindehaver af Danish Marine Design / Baadtjek.dk.

Hvorfor købe båd hos en forhandler?

Tidligere var der kun meget få bådkøbere, som ikke før havde ejet en båd, eller var vokset op i en familie med båd, men det har ændret sig. Førstegangskøberne fylder mere, og når man ikke har så meget erfaring med både, er der noget trygt ved at tage til en forhandler.

Hos forhandleren møder du en professionel, som i kraft af sin profession kender mange meget forskellige både, og som er vant til at vejlede folk i deres køb.

Forhandleren er samtidig en sælger, som selvfølgelig gerne vil overbevise dig om at købe hos lige netop ham eller hende.

Hos mange forhandlere kan du både købe nye og brugte både, og der vil være flere både samlet ét sted.

»Brugtbådsmarkedet er ikke værre eller bedre end nybådsmarkedet, og som med alt muligt andet, er der både gode og dårlige forhandlere,« siger Kasper Wedersøe.

Når der er flere brugte og nye både samme sted, gør det det nemt at se noget forskelligt og på den måde få et bedre overblik over mulighederne, og hvordan forskellige både matcher dine ønsker.

Hvis du ikke har besluttet dig for, om båden skal være ny eller brugt, kan du hos forhandleren få syn for sagen i forhold til forskelle, fordele og ulemper.

Sådan køber du ny båd hos en forhandler

Hvis du ved, at du vil investere i en ny båd, så er processen forholdsvis enkel sammenlignet med at købe brugt. En ny båd har ikke haft andre ejere, og det gør det meget nemmere at få papirarbejdet på plads.

»Det handler jo i princippet bare om at finde den båd, du vil have, få styr på økonomien og så skrive under på købet,« siger Kasper Wedersøe, men tilføjer, at det selvfølgelig ikke er helt så simpelt i virkeligheden.

»Du skal begynde med at lave en liste over, hvad du ønsker dig af båden med hensyn til plads, faciliteter og hvordan du vil bruge den - og så skal du holde fast i den liste, når du er hos forhandleren,« siger han.

Du kan se vores guide til at vælge den rigtige båd i
bådkøbsguiden nummer 2: Sådan vælger du den rigtige båd

Køber du brugt, kan du vælge mellem en række både til nogenlunde samme pris, som allerede er indrettet og har de faciliteter, ejeren i sin tid har bestemt.

Med en ny båd kan du i højere grad få båden, som du vil have den, og derfor er det vigtigt at holde sig sine ønsker for øje.

»Når du køber ny båd, er det i sidste ende prisen, der begrænser dit bådvalg og indretningen ombord,« påpeger Kasper Wedersøe.

Hvis forhandleren begynder at skubbe dig i en retning, der ikke svarer til dine ønsker og behov, bliver det tydeligt, når blot du holder dig til din liste. Den er så at sige garant for, at du ikke lader dig friste til at købe noget mere eller større, end du har brug for.

Uden en liste med dine ønsker og prioriteter er det lidt som at gå på indkøb, når man er sulten: Man kommer let hjem med mere end nødvendigt.

Selve købet af båden foregår også lidt anderledes, når det er en ny båd.

»Når du køber ny båd, udarbejder man ikke en kontrakt. I princippet får du blot en faktura, for der har jo ikke været tidligere ejere, man skal have identificeret. Fakturaen indeholder derfor alt det, du skal bruge,« siger bådeksperten.

Hvis du har brug for at supplere din opsparing med et lån for at få råd til din drømmebåd, så kan du klikke på knappen herunder og benytte låneberegneren. Den kan give dig et indtryk af, hvordan et lån kan se ud for dig.

Sådan køber du brugt båd hos en forhandler

At købe brugt båd hos en forhandler minder meget om at købe brugt af en privatperson, for det er i realiteten de samme ting, du skal være opmærksom på.

Der er dog nogle områder, hvor forhandleren kan gøre processen nemmere. Når det eksempelvis gælder dokumentationen for ejerskab og CE-certificering, er der mange forhandlere, som forstår at have papirerne i orden.

»Selvom der er en forhandler inde over salget, skal dokumenterne være i orden. Nogle har selv styr på tingene, men andre skal man trække i, før de frembringer CE-godkendelse og sådan,« fortæller Kasper Wedersøe, som understreger, at forhandlerne efter hans mening er blevet meget bedre til den slags end tidligere.

»Det er vigtigere, du sætter dig grundigt ind i papirerne, hvis du laver et privatkøb, men du skal stadig være opmærksom på at få alle dokumenter med,« tilføjer han.

Du kan finde en grundig gennemgang af processen og råd til, hvordan du griber situationen an i
bådkøbsguiden 3: Sådan køber du båd privat

Derudover kan det give en større tryghed i forhold til bådens stand at købe gennem en forhandler, men du skal stadig forholde dig kritisk til båden, når du ser den. Man kan godt forvente at forhandleren gennemgår kendte skader og eventuel slitage på båden, men du skal stadig danne dig dit eget billede af båden.

»Det handler om at have alle sine sanser med, når man besigtiger en båd. Kig dig grundigt omkring og brug også næsen, for nogle gange kan den afsløre fugt og begyndende råd,« forklarer Kasper Wedersøe.

Køber du en brugt båd hos en forhandler, skal der laves en købskontrakt. Typisk har en forhandler én de plejer at bruge, men hvis du gerne vil være sikker på, at den indeholder alt det, den skal, kan du eventuelt sammenligne med standardkontrakten fra Dansk Sejlunion. Den finder du her.

 

Få hjælp til at kigge på båden

Når man køber hus, kan det være en god idé at have en byggesagkyndig med ud, som har den professionelle erfaring til at vurdere husets tilstand på et niveau, vi lægmænd ikke er i stand til.

På samme måde er det ofte en god idé at have en erfaren sejler, og måske ligefrem en sagkyndig, til at se båden igennem inden, du skriver under på købekontrakten.

Kasper Wedersøe besigtiger også både, og for ham er fordelen ved at få professionelle øjne på tydelig.

»Vi ser rigtig mange både. Selvom du har 40 års erfaring med at sejle, så har du formentlig kun erfaring med nogle få både, men vi kan komme op på at besigtige omkring 40 både på bare én måned i højsæsonen. Det giver os et helt andet sammenligningsgrundlag og en anden viden,« siger han.

Overtag båden i vandet

Uanset hvordan eller hvor du køber båden, så er det en god idé at overtage både, når den ligger i vandet og er sejlklar.

»Får du båden overdraget, når den ligger i vandet, er det nemt at se, at den er tæt. Samtidig er du sikker på, at al udstyret er ombord, og at det er monteret korrekt,« siger Kasper Wedersøe.

Det giver dig et rigtig godt udgangspunkt for at tage båden i brug. Når du efter den første tur, surrer båden fast, tager sejlet ned og pakker sammen, er du allerede godt i gang med at lære din nye båd at kende.

Environment: Stage 🢒Country: Denmark 🢒Frontend Build: 20241125.1 Backend Build: 2.0.366